Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Anglický sen ukončily penalty. Do semifinále míří Itálie

Sport

  20:43
KYJEV - Fotbalisté Itálie porazili ve čtvrtfinále mistrovství Evropy Anglii 4:2 na penalty a stali se posledním semifinalistou turnaje. Svěřenci Cesareho Prandelliho měli celý zápas v Kyjevě převahu i šance, utkání ale i po prodloužení skončilo 0:0. V rozstřelu nejprve selhal Montolivo, pak neproměnili své pokusy Young a Cole. Angličané tak na velké akci prohráli penalty popáté za sebou, naopak Italové vylepšili svou bilanci z rozstřelů na tři výhry z osmi.

Italové oslavují postup foto: Reuters

Italové se probojovali mezi nejlepší čtyři celky velkého turnaje poprvé od triumfu na MS v roce 2006. O finále si zahrají ve čtvrtek s Německem, o den dříve se v úvodním semifinále střetnou Španělsko a Portugalsko. "Odehráli jsme skvělý zápas a zasloužili si postoupit. Byli jsme trpěliví, vytvářeli si šanci. Při penaltách pak potřebujete trochu štěstí," konstatoval italský trenér Prandelli. "Spravedlnost nebyla slepá, zaslouženě jsme zvítězili. Když jsem šel na penaltu, myslel jsem jen na to, abych ji dal," řekl střídající Alessandro Diamanti, který završil proměněným pokusem italský triumf.

Angličané naopak po dalším penaltovém krachu v slzách opouštěli hřiště. "Můžeme odcházet s hlavami nahoře, ale to našim zlomeným srdcím nepomůže. Soucítím se všemi hráči, kteří do toho dnes dali absolutně všechno. Myslel jsem si, že bychom tentokrát mohli mít trochu štěstí, ale nedopadlo to," prohlásil zdrcený anglický kapitán Steven Gerrard.

Většina expertů předpovídala nejopatrnější čtvrtfinále, úvod ale tyto prognózy vyvrátil. Ital Marchisio centrem pod sebe našel za vápnem De Rossiho a Harta po jeho točené střele už po třech minutách hry zachránila tyč. Angličané odpověděli záhy. Po přihrávce z pravé strany se v páté minutě odrazil míč k Johnsonovi, jediný pamětník posledního vzájemného souboje brankář Buffon ale předvedl vynikající reflex a zabránil gólu.

Oba týmy jako by si vyměnily role z minulosti. Angličané "převzali" italské defenzivní pojetí a zatáhli se do obranné ulity, naopak squadra azzura potvrdila, že od opatrného fotbalu na tomto turnaji upustila.

Hvězda utkání

LN vybraly jako hvězdu utkání italského záložníka Andrea Pirla, který takřka nechyboval a po celý zápas zásoboval své spoluhráče přesnými přihrávkami. Kromě toho se do zápasu zapsal i mazácky proměněným pokutovým kopem z penaltového rozstřelu. V tipovací soutěži serveru Lidovky.cz Trenér na Euru tak dostane tři body navíc.

Velkým nebezpečím pro anglickou branku byl útočník Balotelli. Po návratu do základní sestavy nastoupil hodně nabuzený a v krátkém sledu se ocitl ve dvou nábězích za obranou. Na spoluhráče z Manchesteru City gólmana Harta ale ani jednou nevyzrál. Nejprve mu střelu stihl zblokovat vracející se Terry a pak v těžké pozici trefil Balotelli náruč anglického brankáře.

I po přestávce pokračovali Italové v aktivní hře. Stejně jako v první půli měl po třech minutách na noze úvodní trefu De Rossi, tentokrát ale nikým nehlídaný vůbec netrefil prostor mezi tyčemi.

Svěřenci kouče Prandelliho stupňovali tlak a ostrovní celek odolával s velkým vypětím sil. V 53. minutě mohli Angličané znovu děkovat Hartovi. Střelu De Rossiho sice jen vyrazil před sebe, ale vzápětí si poradil s dorážkou Balotelliho. Pak už jen sledoval, jak Montolivo překopl břevno.

Kouč Hodgson otupil soupeřův nápor po hodině hry příchodem čerstvých hráčů Walcotta s Carrollem. Italové se pak vrátili ke kombinacím kolem vápna soupeře, odvrátit první bezbrankovou remízu šampionátu se jim ale nepovedlo, střídajícímu Nocerinovi vložil do střely kopačku Johnson.

V prodloužení se obraz hry neměnil. Ve 101. minutě zacentroval do vápna další střídající hráč Diamanti a po nedorozumění mezi Hartem a Terrym doskákal míč až na tyč. A když v druhé části prodloužení zkazil Nocerinovi gólovou radost ofsajd, musely rozhodnout penalty, které se oběma týmům dlouhodobě nedaří.

Nejdřív se zdálo, že zápornou bilanci vylepší Anglie. Montolivo ve druhé sérii minul, jenže ve třetí napálil Young jen břevno a pak Buffon vychytal Colea. Pečeť na italský postup dal Diamanti.

Mistrovství Evropy ve fotbale - čtvrtfinále:

Anglie - Itálie 0:0, na penalty 2:4

Penalty proměnili: Gerrard, Rooney - Balotelli, Pirlo, Nocerino, Diamanti.

Neproměnili: Young, Cole - Montolivo.

Rozhodčí: Proenca - Miranda, Santos (všichni Port.). ŽK: Barzagli, Maggio (oba It.). Diváci: 64.340.

Anglie: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner (61. Walcott), Gerrard, Parker (94. Henderson), Young - Rooney, Welbeck (61. Carroll). Trenér: Hodgson.

Itálie: Buffon - Abate (90. Maggio), Barzagli, Bonucci, Balzaretti - Pirlo - Marchisio, Montolivo, De Rossi (80. Nocerino) - Balotelli, Cassano (78. Diamanti). Trenér: Prandelli.

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.