130 let
Jozef Chovanec.

Jozef Chovanec. | foto: ČTK

Postup je úspěch Sparty, ale i českého fotbalu, těší Jozefa Chovance

Sport
  •   9:26
PALERMO - Zkušenost, konsolidace ideální sestavy a v závěru sezony také dostatek válečnického štěstí přivedly sparťanské fotbalisty do jarních kol Evropské ligy. Klub, kterému ještě v polovině podzimu mnozí experti doporučovali trenérskou rošádu a budování nového týmu, nakonec prožil nejvydařenější podzim za posledních šest let a už po čtvrtečním postupu přes Palermo na Letné začali plánovat, jak úspěšné výsledky prodloužit i po zimní pauze.

Spartě sice začne dovolená až za dva týdny po posledním duelu základní skupiny Evropské ligy s CSKA Moskva, ale český mistr může s předstihem hlásit splnění hlavního podzimního cíle. "Postoupili jsme do jara, což je úspěch Sparty, ale i českého fotbalu. Poučili jsme se z loňského nezdaru a teď nás mohou těšit příjemnější starosti," zhodnotil v sicilské noci sparťanský kouč Jozef Chovanec úspěch, o kterém možná po vylosování skupiny sám ani nesnil.

VÍCE O UTKÁNÍ PALERMO - SPARTA

Ruský velkoklub a jeden z nejlepších účastníků italské Serie A měli být nad síly Sparty, ale papírové předpoklady se naplnily jen částečně. Na Necidův CSKA sice český tým sportovně neměl, ale Palermo nakonec zůstalo za jeho zády. Také proto, že se potvrdilo pravidlo, že na jihu Itálie české celky příliš často neprohrávají; remízu 2:2 zde uhrálo národní mužstvo proti Itálii, postup tam nedávno vyválčila také Mladá Boleslav.

Každý bod v EL je ohromně cenný, ví Chovanec
Jenže sparťanský úspěch se nezrodil až v Palermu, ale už v předchozích dramatických bitvách. Skóre 11:11 po pěti zápasech jednoznačně ukazuje, že pražský klub za svými soupeři nezaostával ani v ofenzivě, ačkoli mu to na domácí scéně často vyčítají. "Tady se hraje zcela jinak. Soupeři hrají otevřeně, padá hodně branek, střelci mají větší šanci se prosadit než v domácí lize. Každý bod je ohromně cenný," snažil se Chovanec opakovaně vysvětlit svým kritikům, proč má jeho tým dvojí tvář: jednu pro ligu a druhou pro Evropu.

Sparta doplatila v úvodu podzimu na zbytečná vyloučení v Poznani, přišla o Ligu mistrů a chvíli se zdálo, že se nedokáže restartovat. Jenže sedm ligových výher na půdě soupeřů v řadě i úspěchy na evropské scéně daly pomalu zapomenout i na kolaps v předkole Ligy mistrů proti Žilině.

Palermo - Sparta (Kladrubský proměňuje penaltu).

Významnou měrou k tomu přispělo, že Chovanec našel na závěr podzimu ideální sestavu a nové rozestavení. Dvojice afrických útočníků začala trápit jak ligové soupeře, tak protivníky v Evropské lize. A nic na tom nezměnilo, že se v Palermu přerušila série zápasů, v nichž se takřka výhradně starali o góly Wilfried s Kweukem. Naposledy se sice střelecky prosadit nedokázali, ale právě Wilfried měl významný podíl na Kladrubského penaltě a jeho parťák odvedl hodně poctivé práce i v defenzivě.

Postup do osmifinále EL po sedmileté pauze
Sparťané proto v závěru podzimu připomínali neporazitelnou mašinu. Zatímco v Gambrinus lize razantně stáhli původně dvanáctibodový náskok Plzně o osm bodů, v měření s bohatými zahraničními kluby získávali půdu pod nohama postupně, ale stejně důsledně. Výsledkem byl nejúspěšnější podzim posledních let - postup do jarní části evropských pohárů po sedmileté pauze i rekordní bodový zisk v lize.

Na první pohled letenské tažení škobrtá v české lize díky skvělé Plzni, ale na mezinárodní scéně Pražané sbírají úspěchy. Pokud se jim bude stejným způsobem dařit i na jaře, možná i experti nakonec uznají, že Chovanec je mužem na svém místě a není třeba ho měnit.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz