Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Potíže kolem stadionu v Bratislavě. Stát ho neodkoupí a chce vrátit dotaci

Fotbalový stadion v Bratislavě foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Kolem národního fotbalového stadionu v Bratislavě „vyrůstá“ skandál. Slovenský stát neodkoupí moderní arénu od podnikatele Ivana Kmotríka, majitele největšího tamního klubu Slovanu Bratislava. Navíc požaduje ještě vrácení dotace 27 milionů eur (v přepočtu asi 720 milionů korun), které na stavbu už byly poskytnuty.
  13:46

„Slovenská vláda na středečním jednání v Bratislavě schválila zprávu vicepremiéra pro legislativu a strategické plánovaní Štefana Holého. V ní předložil analýzu smlouvy mezi státem a společností Národný futbalový štadión (NFŠ),“ píší slovenská média.

Rozhodnutí vlády znamená, že stát neodkoupí stadion za 91 milionů eur (asi 2,5 miliardy korun). A navíc společnost musí vrátit 27 milionů eur (720 milionů korun).

Může to ohrozit klub, který Kmotrík financuje?

Hráči Wolves slaví branku do sítě Slovanu Bratislava.
Hráči Slovanu Bratislava se radují z vyrovnávací branky do sítě Bragy.

Vláda už koncem května pověřila vicepremiéra Holého k auditu kolem stavby stadionu. Měl se zaměřit na právní vztahy související s výstavbou sportovní infrastruktury či na výstupy poradenských společností.

„Smlouva o poskytnutí dotace ze dne 21. listopadu 2013 a smlouva o budoucí koupi ze dna 10. května 2016 byly v průběhu času doplněné mnoha dodatky,“ oznámil Holý.

„Po vypracování podrobného auditu jsem vládě navrhnul, že smlouva o poskytnutí dotace je od samého začátku podle našeho právního názoru absolutně neplatná. A to samé smlouva o budoucí koupi. Nelze tak poskytnou plnění.“

Holý zároveň vládě doporučil podat trestní oznámení. Má podezření, že v projektu mohlo dojít k naplnění některých trestných činů. „A to porušení povinností při správě cizího majetku, machinace s veřejnou zakázkou a zneužití pravomoci veřejného činitele,“ vyjmenoval Holý.

„Během předchozích vlád se uzavíraly podivné smlouvy a my jsme tento problém zdědili,“ podotkl předseda vlády Igor Matovič.

Stavba národního stadionu začala v létě 2016. Původní náklady se zvyšovaly.

Aréna stojí na místě někdejšího Tehelného pole, domácí zápasy na něm hraje Slovan Bratislava a využívá ho i národní mužstvo. Kapacita hlediště je 22 500 diváků.

„Já jsem rád, že stadion stojí, s tím už nikdo nic neudělá, nikdo ho neodnese a bude tu stát dalších sto let,“ reagoval pro veřejnoprávní slovenskou televizi Ivan Kmotrík.

„Nejdřív si musíme projít všechny smlouvy. Zatím jsem státu stadion k prodeji nenabídnul. Stát velmi zvláštně tvrdí, že některé smlouvy jsou neplatné. My jsme dotaci měli schválenou Evropskou komisí, vládou i ministrem. Všechno se dá napadnout z každé strany,“ podotkl Kmotrík.