Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Potvrzeno. Trenérská rošáda na Spartě. Kotala po výsledkových nezdarech nahradil Pavel Vrba

Pavel Vrba, nový trenér Sparty foto: sparta.cz

Praha - Ve fotbalové Spartě došlo ke změně na pozici trenéra. Nevýrazné výkony a výsledky kouč Václav Kotal neustál. Klub jeho odvolání potvrdil ve středu večer. Na jeho místo přijde Pavel Vrba.
  19:29

Bez dvou týdnů je to rok, co byl Kotal v nejsledovanější trenérské pozici v zemi.

V roli, v níž je permanentně pod velkým tlakem, vydržel osmašedesátiletý kouč déle než jeho poslední předchůdci. Ale podle kuloárních informací se i jeho čas naplnil.

Vystřídat by ho měl Pavel Vrba, sedmapadesátiletý bývalý kouč národního mužstva, který je spjatý s obrozením Viktorie Plzeň.

Oficiálně jasno by mělo být ještě během středečního večera, odchod Kotala už Sparta potvrdila.

Kotal přišel k týmu loni 18. února po prvním jarním kole. Nahradil Václava Jílka, jemuž vedení klubu sečetlo nepovedený podzim 2019 s velmi špatným vystoupením v úvodním jarním duelu proti Liberci (0:2).

Pavel Vrba, nový trenér Sparty
Pavel Vrba, nový trenér Sparty

Kotal nezačal ideálně, porážkou v Olomouci. Pak remizoval se Zlínem a v derby na Slavii. Pak se dva a půl měsíce kvůli vládním opatřením ohledně koronaviru nehrálo. Když se začalo, Sparta podlehla doma Plzni a po 25. kole byla devátá.

Nezdálo se, že to byla správná trefa. Ale pak se Sparta rozjela. Vyhrávala, čišela z ní síla. I za nepříznivého stavu jste si byli jistí, že zápas otočí.

Osm vítězství za sebou a posun na třetí místo, které získala s devitibodovým náskokem před čtvrtým Jabloncem. V nadstavbě ztratila body jen další remízou v derby a porážkou v Plzni, kde však nastoupila s náhradníky a mladíky, protože šetřila hráče na finále poháru.

Trenéři ve Spartě za posledních deset let

Jozef Chovanec (2008 až 2011)

Martin Hašek a generální sportovní manažer Jaroslav Hřebík (jaro 2012)

Vítězslav Lavička (2012 až jaro 2015)

Zdeněk Ščasný (jaro 2015 až září 2016)

David Holoubek (září 2016 až březen 2017)

Petr Rada (jaro 2017)

Andrea Stramaccioni (2017 až březen 2018)

Pavel Hapal (jaro 2018 až červenec 2018)

Zdeněk Ščasný (července 2018 až duben 2019)

Michal Horňák (duben až červen 2019)

Václav Jílek (2019 až únor 2020)

Václav Kotal (únor 2020 až únor 2021 ?)

V Liberci proti domácím prohrávala, ale pak v závěru dvěma góly finále otočila a po šesti letech získala trofej. Triumf v poháru ji později díky souhře okolností v závěrečné fázi Evropské ligy zajistil přímý postup do základní skupiny soutěže.

V tu chvíli se Kotalova mise hodnotila jako velmi úspěšná.

Sparťanské vedení po něm během jara 2020 chtělo, aby v rozháraném týmu, kterému se nedařilo herně ani výsledkově, udělal pořádek. Aby mužstvo dal dohromady. To se povedlo nad očekávání.

Sparta dobře rozjela i podzim, vyhrála úvodních šest zápasů se skóre 20:6. Jenže postupně začala chřadnout. Na mužstvo dolehla spousta zraněných i nemocných.

Velkým zásahem byly především absence Štetiny s Hložkem, klíčových hráčů defenzívy a ofenzívy. A když se přidaly potíže dalších opor, mužstvo ztratilo šmrnc, elán, ve hře to drhlo. Herní projev byl mdlý, nevýrazný.

V Evropské lize tým sice dvakrát porazil Celtic Glasgow, odehrál slušně zápasy s Lille a AC Milán, ale na postup neměl. A v domácí soutěži začal povážlivě ztrácet.

Začalo to jasnou porážkou v Plzni, která se přitom podzimem protrápila. Debakl v derby se Slavií, čtyři inkasované góly doma s Českými Budějovicemi, vydřená vítězství nad papírově slabšími týmy, podzim zakončený upachtěnou domácí remízou s Libercem.

Během krátké zimní pauzy se mužstvo dohromady nedalo. Ve čtyřech lednových zápasech získalo čtyři body, ale herně bylo horší než poslední Opava a Mladá Boleslav, které patří rovněž sestupová příčka, byť obě utkání Sparta vyhrála.

Ale když si v sobotním duelu s Bohemians tým nevytvořil pořádnou šanci a zápas doma ztratil 0:1, trpělivost s Kotalem vedení došla.

Kotal se snažil držet klubové filozofie, dával šanci odchovancům. Větší prostor dostal sedmnáctiletý Karabec, nasadil stejně starého Vitíka, který odehrál všechna lednová utkání v základní sestavě.

Jenže také nenašel společnou řeč s kapitánem Dočkalem, kterého nechal v posledních dvou zápasech na lavičce. Ven se dostávaly čím dál tím víc spekulace, že ztrácel kabinu. A to bývá ve fotbale první signál pro odvolání trenéra.

Autor: