130 let
Liverpool - Chelsea (Torres a kouč Hodgson).

Liverpool - Chelsea (Torres a kouč Hodgson). | foto: Reuters

Pozor na dluhy, varovala UEFA kluby po štědrých nákupech

Sport
  •   21:50
NYON - Po štědrých lednových nákupech dostaly fotbalové kluby varování od UEFA. Evropská fotbalová unie je ujistila, že bude striktně trvat na dodržování takzvaného finančního fair play. Od léta příštího roku totiž budou moci kluby utratit za posily a platy hráčů jen tolik peněz, kolik si vydělají. Případné dluhy mohou vést až k vyřazení týmů z evropských pohárů.

Hvězdný Torres patří Chelsea, ta za něj zaplatí rekordních 1,4 miliardy - VÍCE ZDE

Tato finanční pravidla schválil výkonný výbor UEFA už na podzim roku 2009 a po skončení nynějšího přestupového termínu je klubům připomněl. V lednu se při nákupech posil odvázaly především anglické celky, které za hráče utratily dohromady 225 milionů liber (6,3 miliardy korun).

Největší podíl na tom měly Chelsea a Liverpool, které investovaly do posil 70 respektive 57 milionů liber. Londýnský klub přitom v pondělní zprávě o svém hospodaření oznámil, že ve finančním roce končícím loni v červnu vykázal celkovou ztrátu 70,9 milionu liber.

"Současné přestupy budou mít nepochybně vliv na finanční výsledky klubů, které se budou uzavírat v letech 2012 a 2013. Tedy prvních letech posuzovaných podle nových finančních pravidlech," uvedla dnes UEFA v prohlášení. "Kluby ty regule znají a jsou si vědomy, že budeme důsledně vyžadovat jejich dodržování," konstatovalo vedení evropského fotbalu.

Autor: ČTK