130 let

Calvin Bassey (3) z Rangers stojí nad ležícím sparťanem Lukášem Haraslínem. | foto: Michal Sváček, MAFRA

‚Praha má vážný problém s rasismem, děti bučely na Glena.‘ Kamarův právník si opět stěžoval na Čechy

Sport
  •   22:42
Právní zástupce Glena Kamary Aamer Anwar kritizoval fakt, že dětští návštěvníci čtvrtečního utkání Evropské ligy na stadionu Sparty bučeli při každém kontaktu záložníka Rangers s míčem. Podle Anwara děti bučely na všechny fotbalisty tmavé pleti skotského týmu, Praha má podle něj problém s rasismem.
Sparťanští fotbalisté před výkopem zápasu Evropské ligy proti Glasgow Rangers.
Duel Evropské ligy mezi Spartou a Glasgow Rangers se odehrál před dětskou...

Sparta měla pro čtvrteční duel zavřený stadion kvůli rasistickému chování části příznivců směrem k záložníkovi Monaka Aurélienu Tchouaménimu v srpnovém utkání předkola Ligy mistrů. Díky výjimce mohlo na stadion 10.879 dětí ve věku od šesti do 14 let s doprovodem. Sparta zápas vyhrála 1:0, Kamara duel po dvou žlutých kartách nedohrál.

Skotská média si už během zápasu všimla toho, že každý kontakt finského reprezentanta s míčem vyvolal z hlediště bučení. Kamara, jehož rodina pochází ze Sierry Leone, v jarním osmifinále Evropské ligy obvinil obránce Slavie Ondřej Kúdelu z rasismu a UEFA českého reprezentanta potrestala na 10 zápasů včetně mistrovství Evropy. Kamarovi, který po utkání v Glasgow v útrobách stadionu Kúdelu fyzicky napadl, zastavila disciplinární komise činnost na tři utkání.

Sparta - Rangers 1:0, rozhodl Hancko z rohu, hostující Kamara vyloučen. Fandilo přes 10 tisíc dětí

„Když jsem slyšel o zavření stadionu Sparty Praha, doufal jsem, že Glen a další černí hráči nebudou čelit urážkám a rasismu a budou prostě moci hrát fotbal,“ uvedl krátce po zápase Anwar v prohlášení, které cituje například server The Athletic.

„I když jejich fanoušci dostali zákaz, nebylo nic platné, že stadion byl naplněn deseti tisíci školáky. Velká část těchto dětí bučela při každém dotyku s míčem Glena a všech dalších černých hráčů Rangers. Dnešek znovu ukázal, že Praha má vážný problém s rasismem, a jako obvykle UEFA nereaguje,“ pokračoval skotský právník a aktivista.

„Glen a hráči Rangers ukázali svou úroveň, ale žádný hráč by neměl tomuhle čelit při své práci a na evropské úrovni,“ uvedl Anwar, jenž už dříve varoval skotské fanoušky před cestou na zápas, neboť jim podle něj v Praze hrozilo nebezpečí od ultras Slavie a Sparty.

Autor: ČTK