Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Největší ostuda v historii. Před rokem se Brazílie probudila do těžkého rána

Sport

  16:01
PRAHA - Brazílie prožívala nejtěžší noc a ráno v historii. Večer předtím, 8. července, fotbalový tým Německa uštědřil v semifinále mistrovství světa v Belo Horizonte domácí reprezentaci debakl 7:1. Vysoká prohra podle mnohých předčila smutně proslulé "ticho na Maracaná" z roku 1950, kdy Brazílie prohrála ve finále šampionátu s Uruguayí 1:2.

SMUTEK. Fotbalisté Brazílie do finále fotbalového MS na domácí půdě nepostoupili. foto: Reuters

Silné Německo po málo uvěřitelném výsledku zničilo sny celé generace brazilských fotbalistů a fanoušků. „Byla to nejhorší prohra pětinásobných mistrů světa v jejich slavných dějinách, největší ostuda v historii,“ horlil sportovní list Lance.

Vláda slaví, realita je však jiná. Brazílie z šampionátu nezbohatne

Výsledek, který byl v zemi považovaný za katastrofu, předčil mnohé rekordy - byl to největší brankový rozdíl v historii semifinálových (i finálových) zápasů na šampionátech, stejně tak šlo o nejkrutější prohru týmu kterékoli pořadatelské země.

Připomeňme, že nejhůř bylo brazilským fotbalistům mezi 23. a 29. minutou, kdy dostali během 360 vteřin čtyři góly. 

Což byl rovněž rekord mistrovství světa, po poločase vedlo Německo 5:0. Atmosféra na Estadio Mineirao v Belo Horizonte byla přesmutná a plná slz.

Němci po obrátce přibrzdili a s jednodenním odstupem stoper Mats Hummels pro německá média přiznal, že to bylo „nařízení“ trenéra Joachima Löwa.

„Bylo nám řečeno, abychom dál hráli soustředěně, ale abychom už s dalším ponižováním nepokračovali a vyvarovali se jakékoli exhibice nebo zesměšňování soupeře,“ uvedl tehdy Hummels.

Po utkání však přesto bylo slovo „ponížení“ v brazilském tisku velmi frekventované. „Tým, který má z mistrovství světa nejvíc titulů, se sklonil. Byl velmi krutě ponížen na domácí půdě,“ smutnil deník O Dia.

Morální dopad vysoké prohry týmu, který postrádal Thiaga Silvu a Neymara, se možná promítl i do duelu o bronz, ve kterém Brazilci o několik dní později prohráli s Nizozemskem 0:3. 

Vyvrhel roku. Hryznutím zastínil vše, přesto po Suárezovi sáhla Barca

Titul pak získalo Německo, jež v prodloužení gólem střídajícího Götzeho porazilo Argentinu - což ale byla pro Brazilce chabá útěcha.

Kouč Felipe Scolari u týmu skončil a na jeho místo usedl někdejší kapitán Brazilců Carlos Dunga. Od té doby jeho svěřenci prohráli jen dvakrát, svého předchůdce ale Dunga zatím nepředčil. 

Druhá prohra se zrodila v sobotu, šlo o porážku s týmem Paraguaye 3:4 na penalty a znamenala vyřazení už ve čtvrtfinále mistrovství Jižní Ameriky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!