Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Před šampionátem musíme zlepšit útok, říká Bílek

Sport

  13:30
PRAHA - Dva roky čelil kouč českých fotbalistů Michal Bílek ostré kritice, nyní si po úspěšně zvládnuté baráži s Černou Horou a postupu na evropský šampionát vychutnává největší úspěch trenérské kariéry.

Michal Bílek foto: ČTK

Je rád, že forma týmu kulminovala v pravý čas, ale přílišné euforii nepropadá a před červnovým startem turnaje v Polsku a na Ukrajině chce s mužstvem ještě zapracovat na zkvalitnění útočné fáze. Vysněné soupeře na mistrovství nemá, pokud možno by se ale vyhnul Španělsku.

Bílka těší, že se jeho svěřenci zlepšovali a v nejlepším rozpoložení je zastihly zápasy s Černou Horou. "Nerozehráli jsme kvalifikaci dobře. Prohráli jsme s Litvou, přitom jsme hráli na jednu branku a selhali jsme jen v koncovce. Ani v dalších zápasech skupiny jsme nehráli špatně, výsledky jsme neměli převážně v přípravě. Výkonnost kulminovala ve správný moment v baráži, doma jsme podali nejlepší výkon za dobu mého působení. Jsem rád, že jsme to zvládli," pochvaloval si Bílek na dnešní tiskové konferenci v Praze.

PSALI JSME:

Přestože na ni dorazil ještě plný dojmů z úterního vítězného duelu v Černé Hoře, kde reprezentanti výhrou 1:0 stvrdili postup po domácím triumfu 2:0, už přemýšlel, co je ještě potřeba vylepšit ve zbývajícím půlroce před startem šampionátu.

"V závěru kvalifikace šla naše výkonnost nahoru, vytvořili jsme fotbalovější střed pole. Začali jsme lépe kombinovat a držet míč, přesto ještě potřebujeme zkvalitnit útočnou fázi a také rozehrávku od obránců. Je toho víc, na čem chceme zapracovat a co musíme zlepšit," uvedl český kouč, podle kterého je potřeba posílit například pozici stopera.

Od úterního večera už je známé rozdělení týmů pro Euro do jednotlivých košů, ale Bílek zatím nad možnými soupeři při prosincovém losování nepřemýšlel. "Měl jsem plnou hlavu baráže, vůbec jsem nesledoval, jak ty koše jsou," uvedl.

Jasno má ale v tom, že by nechtěl znovu potkat Španěly, s nimiž Češi dvakrát prohráli v kvalifikaci. "Los se nedá ovlivnit, ale myslím, že dva zápasy stačily. Byl bych rád, kdybychom je nedostali," prohlásil Bílek.

Grafika: výkonností koše před losem základních skupin Euro 2012

Od začátku působení u národního týmu se na něj snášela velká kritika, ale ani na chvíli prý nepřemýšlel o tom, že by rezignoval. "Ani jednou jsem nezapochyboval, že bychom nepostoupili, i když těch těžkých situací bylo dost. Byli jsme po prohře s Litvou pod velikým tlakem, fanoušci za mnou nestáli od prvního dne mého jmenování. Jsem vnitřně strašně moc spokojený, že jsem s týmem dokázal postoupit," neskrýval Bílek satisfakci.

Nejhůř se cítil po srpnové porážce 0:3 v Norsku, po které sílil tlak na jeho odvolání. Na druhou stranu ale připustil, že právě nepovedený zápas v Oslu národnímu týmu v jistých ohledech výrazně pomohl. "Norsko pro mě bylo největší zklamání. To byl jediný zápas, ve kterém jsem nebyl spokojený, jak jsme k tomu přistoupili. Přišla velká kritika, hráči se semkli a od toho okamžiku se nastartovala úspěšnější série," řekl Bílek.

"Testování hráčů se vyplatilo"

Zdůraznil, že přípravné zápasy mu posloužily hlavně ke zkoušení nových hráčů. Do týmu zabudoval třeba plzeňské ofenzivní opory. "Vyzkoušel jsem přes 50 hráčů. Šel jsem do toho s tím, že noví hráči potřebují dostat šanci i za cenu toho, že výsledky nemusejí přijít. A vyplatilo se. Kdyby třeba Pilař nebo Gebre Selassie nejeli na turnaj do Japonska, v týmu by nebyli. Nakonec stejně jako Plzeňáci zapadli výborně a naši hru oživili," podotkl Bílek.

Největší dojem na něj během kvalifikace udělal záložník Petr Jiráček. "To byl největší objev kvalifikace, hrál vynikajícím způsobem a naši hru velmi dobře oživil. Působil velmi klidným dojmem a je obdivuhodné, jak ovládá míč," pochválil Bílek plzeňského středopolaře.

Přál by si, aby plzeňští reprezentanti v zimě neodešli do zahraničí a v jarní části sezony ještě zůstali na západě Čech. "Chtěl bych, aby zůstali pohromadě, to by byla záruka, že budou pravidelně nastupovat," prohlásil Bílek, který by se nebránil pokračování u týmu i v dalším kvalifikačním cyklu. "Ale bude záležet na mistrovství, pak se uvidí," dodal.

Anketa

Který hráč byl v baráži, ze které fotbalová reprezentace postoupila na Euro, klíčový?

Petr Čech 991
Michal Kadlec 34
Tomáš Sivok 21
Petr Jiráček 542
Václav Pilař 83
Tomáš Rosický 255
Jan Rezek 21
Tomáš Pekhart 16
Někdo jiný 49
Autoři: ,