130 let

Martin Vaniak v dresu Slavie. | foto: ČTK

Před Vaniakem stojí čtyřstovková meta

Sport
  •   10:15
PRAHA - Pokud během sezony nevynechá víc než tři zápasy, dosáhne na magickou hranici. O 400 zápasech odehraných v nejvyšší soutěži se může ostatním fotbalistům, kteří se v následující sezoně objeví na ligových stadionech, jen zdát.


Martin Vaniak je relativně blízko. Na kontě má 373 startů. "Myslím na to. Kdybych ve svém věku dokázal odchytat celou sezonu, znamenalo by to pro mě vrchol,“ vyprávěl sedmatřicetiletý gólman Slavie.

Na soupiskách nenajdete většího pamětníka. O historii české ligy by mohl napsat možná knihu. Hned od prvního ročníku v roce 1993 v ní s výjimkou ročního řeckého angažmá nikdy nechyběl. Oblékal dresy Olomouce, Drnovic a Mostu. Nejzářivější momenty ale zažil po loňském příchodu do pražského klubu.

Po letech marného čekání bravurními zákroky protlačil Slavii přes Ajax Amsterdam do Ligy mistrů. Od klíčového muže budou fanoušci čekat, že po roce unikátní momenty zopakuje. "Něco se dokázalo, proto budu mít větší zodpovědnost. Před fanoušky, vedením i před novináři. Vy budete chválit, nebo kritizovat,“ uvažoval brankář s přezdívkou "Čaroděj“.


Pokud k lákavé čtyřstovce dokráčí, splní si tajný sen. "Hraju to proto, aby za mnou bylo něco vidět. Půl roku po konci kariéry o Vaniakovi nebude nikdo nic vědět. Ale v análech zůstanu zapsaný natrvalo.“

Autor: Petr Adam