Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bílek se naučil těžit z české ligy

Sport

  11:07
PRAHA - Časy ve fotbalové reprezentaci se mění. Rok 2006. Trenér Karel Brückner mohl s klidným srdcem téměř vynechat hráče z české ligy, když sestavoval nominaci pro mistrovství světa. Na turnaj vzal z domácích zdrojů pouze druhého brankáře Jaromíra Blažka ze Sparty a záložníka Karla Poborského, působícího v tehdy druholigových Českých Budějovicích. Zbylých 21 vyvolených si vydělávalo na zahraničních štacích.

Reprezentace Česka na tréninku: Rajtoral a Limberský foto: ČTK

Rok 2012. Trenér Michal Bílek musí před letošním Eurem volit jinou strategii. Do dnešního přátelského zápasu v Irsku může pod jeho vedením zasáhnout z dvacetičlenné soupisky až osm zástupců z české ligy. Nejvíc jich obléká dres Plzně (Pilař, Limberský, Petržela, Kolář, Rajtoral), dvěmísta obsadil Liberec (Štajner, Gebre Selassie) a na soupisku patří také nejlepší ligový střelec Lafata z Jablonce.

Sázka na českou ligu se Bílkovi vyplatila už na konci kvalifikace. Kdyby v listopadové baráži vynechal hráče z české ligy, přišel by o střelce dvou ze tří gólů (Pilař, Jiráček) v zápasech proti Černé Hoře.

INFOGRAFIKA:

Grafika: Irsko - Česko

"Prostě už není tolik kvalitních hráčů venku," vysvětluje si rostoucí vliv české ligy záložník Liberce Jiří Štajner.

Hráči ze soutěže, kterou v současnosti řadí Federace fotbalových historiků a statistiků IFFHS ve světě na 23. místo, naposledy převažovali v národním týmu nad legionáři ze zahraničí při stříbrném Euru 1996 v Anglii. Šlo o milník, po němž započal odchod objevených českých hvězd do zahraničí. A tak to platilo dál – až do doby, než se rozloučila generace Nedvěda, Šmicra a Kollera. Pozornost se pak obrátila zpátky k soutěži, která byla při výběru reprezentantů opomíjená.

Podle trenéra Liberce Jaroslava Šilhavého však současný poměr neznamená, že na hráče z české ligy místo prostě zbylo, protože není kde jinde brát. Vliv má také větší atraktivita domácí soutěže. "Za poslední rok se rapidně změnila, co se týče odvahy na hřišti a chuti k útočení," tvrdí Šilhavý. Ten trend je zřejmý na první pohled. V šestnácti zápasech po zimní pauze padlo v pěti případech čtyři a více gólů. Před šesti lety se tak stalo pouze v jediném utkání. Česká liga ani nenabízela nikoho, kdo by mohl ohrozit zavedené opory.

Dnes je tomu jinak. Také samotní hráči si uvědomují, že v případě kvalitních výkonů mají nyní šanci se do reprezentace dostat.

"Nominace na Euro mi připadá blíž než titul," soudí Štajner, ačkoliv jeho Liberec se může už o víkendu bodově dotáhnout na vedoucí Spartu. Také Šilhavý vnímá, že reprezentace není z domácích trávníků pro liberecké hráče nedosažitelnou metou. "Když přijde nominace, nastane v kabině haló. Každý se pak snaží, aby se na něj třeba příště nezapomnělo." Úspěch v české lize ovšem neznamená automatickou pozvánku do reprezentační šatny. Přesvědčit Bílka se zatím nedaří nikomu ze Sparty. V leteckém speciálu s reprezentační výpravou včera neseděl ani jeden její zástupce.

Nepomáhá, že klub z Letné se drží v české lize na prvním místě – po nepřesvědčivých výkonech v úvodu jara zůstal mimo nominaci kapitán Marek Matějovský či zimní posila Mario Holek. Bílek je však ještě nezavrhl. "Bude záležet, jak se budou prosazovat."

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...