Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Předkolo LM: Sparta přejela Liepaju 3:0, z odvety udělala formalitu

Sport

  19:52aktualizováno  20:05
PRAHA - Fotbalisté pražské Sparty vstoupili vítězně do 2. předkola Ligy mistrů. Na hřišti lotyšského mistra FK Liepaja dominovali Pražané od první minuty a zásluhou gólu Kadlece a dvou tref Wilfrieda zvítězili 3:0. Odveta, která se hraje za týden na Letné, by tak měla dát razítko na sparťanský postup do další fáze.

Sparta - Teplice (Bony děkuje za nahrávku Kušnírovi). foto: Reuters

Také druhé soutěžní utkání v nové sezoně úřadující šampion české ligy zvládl. Fotbalisté Sparty jeli do Lotyšska k zápasu 2. předkola Ligy mistrů proti neznámému celku FK Liepaja v roli jasných favoritů, kterou s přehledem potvrdili.

2. předkola fotbalové Ligy mistrů

Metalurg Liepaja - Sparta Praha 0:3 (0:1)
Branky: 51. a 58. Wilfried, 37. Kadlec. Rozhodčí: Eisner - Strasser, Hübler (všichni Rak.). ŽK: Rafalskis, Klava. Diváci: 2750.

Liepaja: Spole - Kirhners (54. Aleksejevs), Klava, Puljiz, Surnins - Kalns, Rafalskis (69. Golovins), Tamošauskas, Kavaliauskas - Grebis, Rakels. Trenér: Abramczik.

Sparta: Blažek - Hoheneder, Brabec, Řepka, Kladrubský - Kucka (75. Jeslínek) - Sionko, Matějovský, Žofčák (65. Vacek), Kadlec - Wilfried (83. Lačný). Trenér: Chovanec.

Nezkušený domácí celek, pro něhož je titul z poslední sezony největším úspěchem v historii, neměl proti Letenským šanci. Již v 10. minutě se dostal po rychle zahraném brejku a lá Německo z posledního MS dostl do šance Václav Kadlec, kanonýrské vlohy ale ještě nepotvrdil.

Stejně si mladý sparťanský útočník vedl i minutě devatenácté, kdy zazdil další tutovku po přiťuknutí Bonyho. Dotřetice už ale vše vyšlo. Ve 33. minutě vyslal do rychlého kontru Kadlece Žofčák a bylo to 1:0 pro hosty.

Pět minut po návratu z kabiny utlumil jakékoliv choutky fotbalistů Liepaji na zvrat druhý hrot Sparty Bony Wilfried, když si pohrál se třemi soupeři a bodlem namíříl přesně k tyči - 0:2. Dominanci Sparťanů doložil tentýž hráč o osm minut později, kdy v osobním souboji přetlačil stopera lotyšského celku, hokejovým blafákem se vyhnul gólmanovi Spolemu a poslal potřetí míč do branky soupeře.

Hosté poté s přehledem kontrolovali hru, lotyšští fotbalisté se dostávali pouze k náznakům šancí, do žádné stoprocentní se ale prosadit nedokázali. Odveta, která se hraje za týden na Letné, tak bude pro Pražany již jen formalitou.