Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Pelta: Plzeň nemá v korupční kauze čisté svědomí

Sport

  10:35
PRAHA - Předseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta tvrdí, že Viktoria Plzeň nemá čisté svědomí v údajné korupční kauze, kterou od loňského listopadu vyšetřuje disciplinární komise.

Miroslav Pelta foto: ČTK

Pelta deníku Sport řekl, že si přeje nejen důsledné vyšetření kauzy, ale také aby z tuzemského fotbalu zmizeli lidé, kteří jednají nekalým způsobem. Pelta neprozradil, koho má na mysli. Věří prý však v očistu fotbalu, který podle něj onemocněl rakovinou. "Veřejně říkám, že Plzeň čisté svědomí nemá. Mám zkrátka takové indicie. Nic víc, nic míň," prohlásil Pelta a dodal, že z pozice předsedy svazu nebude hledat důkazy proti nějakému klubu.

K TÉMATU

"Jen mám výhodu, že se ve fotbale pohybuju dlouho a vím toho hodně. Nechci být ale nějaký korunní svědek, který bude všechno odkrývat," prohlásil Pelta. Disciplinární komise ve čtvrtek vyzvala majitele Sparty Daniela Křetínského, který právě Peltu v polovině září upozornil na nestandardní praktiky v řízení profesionálních soutěží, aby do 7. února předložil konkrétní důkazy. Jinak hrozí trest jemu i Spartě za poškození jména fotbalu. Aféra se týká především loňského utkání mezi Jabloncem a Plzní.

hlavní rozhodčí Tomáš Adámek na podzim přišel s tvrzením, že jej bývalý funkcionář Martin Svoboda uplatil částkou 200 tisíc korun, aby utkání ovlivnil ve prospěch Západočechů. Disciplinárka však na základě výpovědi jednotlivých aktérů kauzy případ vyřešit nedokázala, ke konkrétnímu závěru nedošla ani protikorupční policie, která případ několik měsíců vyšetřuje. Podle Pelty je ale dostatečně vypovídající samotné svědectví sudího Adámka proti Plzni.

"Z pozice předsedy FAČR se mi o tom mluví těžko. Ale když přijde rozhodčí, který se přizná, že dostal úplatek, aby ovlivnil utkání ve prospěch Plzně, už pak nevím, co je potřeba víc udělat," uvedl Pelta. Stojí prý za Křetínským, na jehož důkazy disciplinárka netrpělivě čeká. "Nechápu média, která teď volají po tom, aby doktor Křetínský předložil další důkazy. Co ti lidé blázní? Vždyť tady máme rozhodčího, který se přiznal k přijetí úplatku," citoval Sport Peltu.

"Nemůžu říkat disciplinární komisi, co má dělat"

V názorovém sporu je Pelta s majitelem Plzně Tomášem Paclíkem, který důrazně odmítá, že by elitní český klub měl cokoliv společného s korupcí. "Nemůžu říkat disciplinární komisi, co má dělat, jen můžu jejímu předsedovi říct, jak tu situaci vidím já. Nebudu tvrdit, že nefandím Spartě, ale to přece ještě neznamená, že chci poškodit Plzeň. Nechci, aby moje výroky byly zavádějící," uvedl šéf svazu, který byl sám před devíti lety podezřelý z korupce, ale obviněn ani potrestán nakonec nebyl.

Pelta připustil, že se v českém fotbale stále pohybují lidé, kteří jednají "za hranou". Podle něj je nutné jméno fotbalu od korupční skvrny co nejrychleji očistit. "Přiznávám, že jsem žil v domnění, že je stav fotbalu lepší, než je realita. Proto jsem rád, že tuhle kauzu řešíme, přestože nám hrozně moc škodí. Fotbal potřebuje léčit. Má rakovinu a my teď rozjeli chemoterapii, aby nádor nemetastázoval," prohlásil Pelta.

Žádná jména sice neuvedl, ale funkcionářům vzkázal: "Tihle lidé buď změní způsob své práce, nebo budou muset z kola ven." Dodal, že na toto téma již jedná s majiteli klubů a do červnové valné hromady chce mít fotbal očištěný. "Chci, aby se jednou mohlo říct: S Peltou se morálka a disciplína ve fotbale zlepšily," prohlásil předseda FAČR.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!