Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Předseda hnutí Desítka pro domácí: Věříme, že je záchrana Ďolíčku blíž

Sport

  17:00
PRAHA - Jako hlavní cíl uvádějí záchranu fotbalového stadionu v Ďolíčku. A čtyřiadvacet tisíc voličů je vyslyšelo. Hnutí Desítka pro domácí, která je vesměs složená z fanoušků Bohemians 1905 a Slavie, bude mít na Praze 10 tři zastupitele. "Je to obrovský úspěch," hlásí předseda Miroslav Pomikal.

Vladimír Čech a sdružení Desítka pro domácí. foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Jak jste spokojeni s třemi mandáty? Není to méně, než jste očekávali?
Určitě ne. Jsme čerstvé hnutí, a navíc jsme se zaregistrovali až těsně před koncem řádného termínu. A tohle je asi maximum. I když to mohlo být ještě o trochu lepší. Těsně jsme prohráli s komunisty na Vihohradech, mohlo tam být ještě jedno místo navíc.

DÁLE ČTĚTE

Věříte, že budou tři mandáty v šestatřicetičlenném zastupitelstvu stačit na prosazení vašeho cíle – tedy záchrany stadionu ve Vršovicích?
My jsme od začátku říkali, že chceme být koaliční partner, takový ten jazýček na vahách. A z toho by měla pramenit naše síla. Nikdo nemohl čekat, že převálcujeme velké strany. Myslím, že naše pozice pro vyjednávání není špatná.

Nejvíce jste kritizovali počínání místní ODS, která ale zůstala velice silná. Kdo by měl být vaším koaličním partnerem?
V koaličních jednáních musíme mít na paměti, co máme v programu a jak ho uskutečnit. Nemůžeme říct, že nám vadí tenhle člověk, a nejednat. Pokud nám pomohou s tím, co chceme – tedy zachránit Ďolíček, zachránit parky a podobně, tak půjdeme do koalice i s nimi. Ale u ODS byl problém, jak arogantně se v minulém období chovala, takže bychom byli rádi, kdyby tahle varianta vůbec nenastala. Mnoho voličů by to mohlo vidět jako zradu.

Jste tedy blíž záchraně Ďolíčku?
Záchrana Ďolíčku je blíž nejen kvůli volbám, ale hlavně proto, že se z toho stalo veřejné téma. Ukázalo se, že pro spoustu lidí to znamená dost. I ostatní strany vědí, že je to důležité téma, které nemohou opomíjet.

Stojíte o to, zachránit Ďolíček za každou cenu?
To je právě to. Nechceme, aby to vypadalo, že jsme jen převlečení klokani. Víme, že voliči byli nejen fanoušci. Kampaní jsme oslovili mnoho lidí, byli jsme alternativa k ostatním stranám. Ďolíček je důležitá věc, ale aby někdo řekl, zachráníme stadion, ale zastavíme celé Trojmezí, tak to rozhodně nepřichází v úvahu.

Za jak dlouho by mohl být vršovický stadion zachráněn?
Jde o to, co znamená zachránit. Podle mého by bylo záchranou už to, kdyby se změnilo územní rozhodnutí nazpátek a byla jistota, že se tam nepostaví nějaká obludná developerská věc. A co se týká toho úplného návratu Bohemky do Ďolíčku, tak i když to nebudou čtyři roky, tak to stojí za to. Důležité ale je, aby ta naděje byla. Fanoušci ale musí být připraveni, že to může trvat dlouho. ons

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč