Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Předseda Pelta: Berbrovi dám šanci, ale i nulovou toleranci k excesům

Sport

  18:38
PRAHA - Staronový šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta si dovede představit další spolupráci s kontroverzním funkcionářem Romanem Berbrem, který se na dnešní valné hromadě stal místopředsedou FAČR za Čechy. Uvědomuje si ale, že celému fotbalovému hnutí může uškodit Berbrova pověst i nově zveřejněné informace o jeho práci u StB. Pelta, který si po dnešní valné hromadě pochvaluje svůj silný mandát ve výkonném výboru, prý k Berbrovi bude v případě dalších excesů nekompromisní.

Miroslav Pelta foto: ČTK

"Jsem rozhodnutý dát mu šanci, ale vyhlašuju také nulovou toleranci. Když nedostane rozum, půjde z kola ven. Musí pochopit, že si nemůže dělat, co se mu zachce. Srovnáme si ho," uvedl na tiskové konferenci Pelta, který je v čele asociace od listopadu roku 2011. "Ale ten zdvižený prst neplatí jen pro Berbra. Týká se všech ve výkonném výboru i pro ty, co fungují ve strukturách asociace," dodal.

Pelta ví, že Berbr dráždí veřejnost svými výroky a naposledy i přiznáním, že byl pracovníkem StB. "Je to o jeho svědomí i o tom, jestli to vadí jeho voličům. Jak se dnes ukázalo, tak to pro ně asi takový problém není," komentoval suverénní Berbrův triumf mezi českými delegáty.

"Mně ta jeho minulost vadí, což jsem mu také řekl. Co jsem se ale dozvěděl, tak Roman nikoho nesledoval, ani netrápil. Každopádně to není nic na chlubení. Ale musí se s tím vypořádat sám," uvedl Pelta. Za pozitivní fakt považuje, že Berbr jako místopředseda svazu bude ještě pod silnějším mediálním tlakem a veřejnou kontrolou.

ČTĚTE TAKÉ

Berbr opouštěl valnou hromadu beze slova a nebývale zkoprnělý, jako by se jeho obvyklá suverenita vytratila. "On také ví, že asi přepískl," připomněl Pelta nedávné výroky Berba, který vzkázal klubům v nižších soutěžích, ať se odstěhují jinam, pokud se jim nelíbí tuzemské poměry. Kluby se pokoušely protestovat proti tomu, že je poškodili rozhodčí poté, co chtěly podpořit Markétu Haindlovou v boji o předsednický post. Ani Pelta se netěší velké přízně veřejnosti kvůli tomu, že jeho jméno figurovalo v policejních odposleších při korupční aféře v roce 2004. Stále se hájí tím, že nikdy nebyl obviněn ani trestán na fotbalové půdě.

Výzva deníku Sport "Dejme kmotrům červenou", která brojí proti spojenectví Pelty s Berbrem, dnes měla už 16 tisíc signatářů. "Neberu to na lehkou váhu, nemůžeme říkat, že nás to nezajímá. A apeloval jsem tak i na Romana. Nelze to přejít tím, že nám vyjádřilo podporu 200 delegátů na valné hromadě." Pelta tuší, že jej v blízké budoucnosti čeká velký boj o znovunabytí důvěry u veřejnosti. "Jsme na hraně, nemůžeme si zahrávat donekonečna s diváky nebo sponzorskou scénou," prohlásil.

Chce získat podporu veřejnosti

Tuší, že získat fanoušky na svoji stranu bude v následujícím čtyřletém období jeden z jeho největších úkolů. Na druhou stranu si může pochvalovat výsledek dnešních voleb, protože ve výkonném výboru se bude moci opřít o sedm svých spojenců, zatímco Berbr podle předběžných propočtů bude mít na své straně čtyři.

"Ve výkonném výboru jsme se vždy snažili najít konsenzus, i když to třeba někdy bylo těsné. Ale netajím, že se současným složením jsem spokojený. Budeme mít takovou páku, abychom dokázali prosadit jisté věci," připomněl Pelta, že v minulém vedení se nemohl opřít o takovou podporu.

Sehnat pro FAČR ještě větší finanční prostředky, pomoci národnímu týmu k pravidelným postupům na velké akce. A v neposlední řadě zamezit nekalým praktikám ve výkonnostním fotbale. To všechno si Pelta před svým čtyřletým mandátem přeje. "Vím, že v době ekonomické recese před námi není jednoduché období. Musíme se vyrovnat s propadem důvěry, je před námi zodpovědná práce. Ale kdybych nevěřil, že má smysl, nejdu do toho," uvedl.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!