Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Belgičtí ďáblové, Oranjes toužící po omluvě či německý zadrhnutý válec? Představujeme favority Eura

Na posledním evropském šampionátu se radovali Portugalci a s nimi i jejich kapitán Cristiano Ronaldo. foto: ČTK/AP

Doporučujeme
Praha - Už v pátek začíná o rok odložené mistrovství Evropy ve fotbale. Hrát se bude v 11 zemích, přičemž týmy jsou rozděleny do šesti skupin po čtyřech. Server Lidovky.cz vám přináší přehled favoritů, kteří by to v turnaji měli dotáhnout daleko, a s největší pravděpodobností se jeden z nich bude radovat z vítězství na Euru.
  12:00

Itálie

Umístění na Euru 2016: prohra ve čtvrtfinále s Německem
Pořadí v žebříčku FIFA: 7.
Hlavní hvězdy: Lorenzo Insigne (Neapol), Ciro Immobile (Lazio Řím), Nicolo Barella (Inter Milán)
Trenér: Roberto Mancini
Složení skupiny: Turecko, Švýcarsko, Itálie, Wales

Italové Ciro Immobile (vpravo) a Lorenzo Insigne slaví branku do sítě českého výběru.

Sílu Italů poznali minulý týden i čeští fotbalisté, kteří s nimi prohráli 0:4, přičemž tým z Apeninského poloostrova měl i další šance. Prosadily se všechny tři hvězdy Italů, přičemž na tuto trojici bude kouč Mancini určitě sázet i na světovém šampionátu.

Ze skupiny s Tureckem, Walesem a Švýcarskem bude chtít se svými svěřenci postoupit s plným počtem bodů, hrát do karet mu může i domácí prostředí, neboť italští fotbalisté nastoupí ke všem třem zápasům základních skupin na stadionu v Římě. Ostatní týmy se k některým zápasům budou muset trmácet až do ázerbajdžánského Baku.

Belgie

Umístění na Euru 2016: prohra ve čtvrtfinále s Walesem 1:3
Pořadí v žebříčku FIFA: 1.
Hlavní hvězdy: Romelu Lukaku (Inter Milán), Kevin De Bruyne (Manchester City), Youri Tielemans (Leicester City)
Trenér: Roberto Martinéz
Složení skupiny: Rusko, Belgie, Dánsko, Finsko

Co může Belgičany dovést ke slávě? Kromě individuálních schopností jednotlivých hvězd i správné nastavení hlav, neboť ofenzivní síly má tým kouče Martinéze opravdu hodně, jen se někteří budou muset smířit s tím, že nebudou hrát od začátku. Na co si musí dát pozor? Na stárnoucí obranu, která v herním systému na tři obránce může působit zranitelně.

Chorvatští fotbalisté se pokouší zastavit útočníka Belgie Romelua Lukaka.
MS ve fotbale 2018, Belgie vs. Anglie: Jordan Pickford zastavuje v šanci Romela...

Zároveň ale paradoxně, ač hlavní nasazení ve skupině B, nemohou počítat s výhodou domácího prostředí. Dva ze tří zápasů odehrají Belgičané v Petrohradu (jeden proti domácím Rusům), třetí pak v dánské Kodani proti místní reprezentaci. Což byl ostatně důvod, proč los skupiny nebyl De Bruynemu a spol. úplně po chuti.

Anglie

Umístění na Euru 2016: prohra v osmifinále s Islandem 1:2
Pořadí v žebříčku FIFA: 4.
Hlavní hvězdy: Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford (Manchester United), Jadon Sancho (Borussia Dortmund)
Trenér: Gareth Southgate
Složení skupiny: Česko, Chorvatsko, Skotsko, Anglie

Po dlouhých letech mají angličtí fotbaloví fandové vyvrcholení velkého turnaje na svém území, semifinále i finále se budou hrát v londýnském Wembley. Kouč Southgate má velmi silný výběr, byť tedy ani jedna z výher v přípravě nebyla úplně přesvědčivá (1:0 nad Rumunskem i Rakouskem).

Marcus Rashford střílí gól z penalty v utkání s Rumunskem.

Angličané patří do nevyzpytatelné skupiny s Českem, Chorvatskem a hlavně Skotskem. Pokud z ní nepostoupí z prvního místa, budou mít u domácí veřejnosti velký problém.

Francie

Umístění na Euru 2016: prohra ve finále s Portugalskem 0:1
Pořadí v žebříčku FIFA: 2.
Hlavní hvězdy: Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain), Karim Benzema (Real Madrid), Kingsley Coman (Bayern Mnichov)
Trenér: Didier Deschamps
Složení skupiny: Německo, Francie, Portugalsko, Maďarsko

Mbappé, Benzema, Pogba, Ben Yedder, Griezmann, Kanté. Co jméno ve francouzské nominaci, to pojem. K tomu velmi solidní brankář a obrana, do níž se nevešel například Theo Hernandéz z AC Milán, který patřil k nejlepším bekům italské Serie A.

Kylian Mbappé uniká bulharským obráncům.

Deschamps měl při nominaci na Euro velmi těžkou úlohu, stejně tak se bude muset popasovat s tím, že na hřiště může v základní sestavě poslat jen 11 hráčů. A vrásky na čele mu určitě přidělal i zdravotní stav navrátilce do reprezentace Benzemy, který z posledního přípravného zápasu odkulhal už v prvním poločase.

Německo

Umístění na Euru 2016: prohra v semifinále s Francií 0:2
Pořadí v žebříčku FIFA: 12.
Hlavní hvězdy: Thomas Müller, Joshua Kimmich (oba Bayern Mnichov), Timo Werner (Chelsea)
Trenér: Joachim Löw
Složení skupiny: Německo, Francie, Portugalsko, Maďarsko

Derniéra pro kouče Löwa. Tým bude po šampionátu přebírat dosavadní lodivod Bayernu Mnichov Hans-Dieter Flick, který se s celou řadou hráčů zná právě z působení v německé metropoli.

Joachim Löw od reprezentace odchází po neuvěřitelných 15 letech ve funkci hlavního kouče německého výběru, předtím byl ještě dva roky asistentem předchozího trenéra Jürgena Klinsmanna. Pomohou mu hvězdní krajané k tomu, aby opouštěl kormidlo s úspěchem?

Španělsko

Umístění na Euru 2016: prohra v osmifinále s Itálií 0:2
Pořadí v žebříčku FIFA: 6.
Hlavní hvězdy: Marcos Llorente (Atlético Madrid), Pedri (Barcelona), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad)
Trenér: Luis Enrique
Složení skupiny: Švédsko, Polsko, Španělsko, Slovensko

Španělský výběr vypadá, že nemá žádné opravdu velké jméno, jakými dříve bývali například Sergio Ramos, Andrés Iniesta nebo Cesc Fabregas. Pořád se ale s nimi musí počítat, nicméně hodně bude záležet na vývoji epidemie koronaviru v kabině týmu z Pyrenejského poloostrova.

Portugalec Danilo Pereira (vlevo) se snaží dostat k míči přes španělského fotbalistu Sergia Busquetse.

V pondělí do karantény zamířil kapitán Sergio Busquets, ve středu se k němu s pozitivním testem připojil i obránce Diego Llorente. Pokud by se nákaza rozšířila na více hráčů, může to drtivým způsobem ovlivnit možnou Enriqueho sestavu.

Nizozemsko

Umístění na Euru 2016: nezúčastnili se
Pořadí v žebříčku FIFA: 16.
Hlavní hvězdy: Memphis Depay (Olympique Lyon), Frankie de Jong (Barcelona), Stefan de Vrij (Inter Milán)
Trenér: Frank de Boer
Složení skupiny: Rakousko, Nizozemsko, Severní Makedonie, Ukrajina

Repete. Omluva fanouškům. Nizozemští fotbalisté mají co napravovat, protože poslední dva velké šampionáty mohli sledovat jen v televizi, na což si jejich příznivci nechtějí zvykat. Kouč de Boer startuje novou éru, do níž už mu nezapadá výtečný, byť už poněkud starší křídelník Arjen Robben.

Šťastní fotbalisté Nizozemska. Vlevo stoper Nathan Aké, vpravo záložník Ryan Gravenberch a zády k fotografovi útočník Memphis Depay.

„V tuto chvíli to na jeho zařazení do týmu nevidím,“ dodal k tomu kouč. Každopádně i bez něj budí soupiska Nizozemců respekt. Ať už jde o útočníka Depaye, který má zamířit do Barcelony, záložníka De Jonga (ten už v ní je), dalšího středopolaře Wijnalduma (ten odchází z Liverpoolu do PSG) či jednoho z nejtalentovanějších stoperů světa Nathana Akého.

Portugalsko

Umístění na Euru 2016: vítězové
Pořadí v žebříčku FIFA: 5.
Hlavní hvězdy: Cristiano Ronaldo (Juventus Turín), Bruno Fernandes (Manchester United), Joao Cancelo (Manchester City)
Trenér: Fernando Santos
Složení skupiny: Německo, Francie, Portugalsko, Maďarsko

Těžko říci, zda se Portugalci skutečně dostanou ze skupiny, byť hned čtyři týmy (ze šesti skupin) ze třetích míst také postoupí do osmifinále. Los skupiny týmu okolo Cristiana Ronalda skutečně nepřál. Každopádně jde stále o poslední vítěze Eura, na němž ze skupiny postoupili po třech remízách (!) - s Maďarskem, Rakouskem a Islandem.

Cristiano Ronaldo hlavičkuje míč v přípravném utkání se Španělskem.

Pak přišla vítězství po prodloužení v osmifinále s Chorvaty, po penaltách ve čtvrtfinále s Polskem, semifinále zvládli proti Walesu a ve finále si opět po prodloužení mohli Portugalci vychutnávat titul mistrů Evropy. Letos by to klidně mohli zopakovat.

Navíc spolupráce fantastického Bruna Fernandese s Cristianem Ronaldem? To by mohla být pastva pro oči...

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!