130 let

Náhradní brankář Nizozemců Tim Krul chytá rozhodující penaltu a posílá svůj tým do semifinále. | foto: Reuters

Aktualizováno

Nizozemci porazili Kostariku až 4:3 na penalty a vyzvou Argentinu

Sport
  •   21:17aktualizováno  6. července 1:06
Posledními semifinalisty světového šampionátu se stali fotbalisté Nizozemska. Obhájci stříbra ve čtvrtfinále v Salvadoru přemohli Kostariku až na penalty 4:3, když i po prodloužení skončil duel 0:0. Hrdinou "Oranjes" je náhradní brankář Tim Krul, který přišel až na rozstřel a chytil dva pokutové kopy.

Nizozemci si o medaile na MS zahrají podruhé za sebou a celkově popáté, v semifinále se ve středu utkají s Argentinou.

Duel v Salvadoru se od začátku stal nizozemským dobýváním kostarické obrany. Středoamerický celek se podle očekávání zatáhl před šestnáctku, "Oranjes" drželi míč a snažili se najít cestu k soupeřově brance.

Tentokrát Arjen Robben filmovat nemusí.

V první půli se jim to dvakrát povedlo, jenže mezi tyčemi stál ve skvělé formě chytající gólman Navas. Kostarický hrdina osmifinálového duelu s Řeckem ve 22. minutě vychytal zblízka Van Persieho a o sedm minut z podobné pozice ze strany také Depaye.

Na Navase si pak před pauzou nepřišel ani z přímého kopu Sneijder, který hrál šestnáctý zápas na světovém šampionátu a stanovil tím nový nizozemský rekord. O převaze "Oranjes" svědčilo i to, že ještě před koncem první půle měli na kontě více přihrávek než za celý zápas ve skupině s Chile. I tak ale už v sedmém utkání MS za sebou nešli do kabin s náskokem.

Nejlepší útok brazilského turnaje si proti kostarické obranné zdi nevěděl rady ani po přestávce. Hra postrádala spád i šance a Navas byl na rozdíl od první půle dlouho bez práce.

Kostarický gólman Keilor Navas čaruje.

Nizozemci zapnuli až v závěru druhého poločasu, v němž otočili osmifinále s Mexikem. Navasovi ale v 82. minutě po Sneijderově přímém kopu pomohla tyč a vzápětí kostarický hrdina vychytal Van Persieho.

Kostaričané, kteří si ve skupině poradili s Uruguayí a Itálií, hráli v ofenzivě stejně bojácně jako v osmifinále s Řeckem, ale znovu se jich nevídaně drželo štěstí. Ve třetí minutě nastavení mohl rozhodnout Van Persie, jenže bránící Tejeda dokázal na lajně srazit míč na břevno.

Kostarika i přes prohru slaví historický úspěch

Kostarika tak ani v pátém utkání v Brazílii v normální hrací době neprohrála a přečkala i prodloužení, v němž ji ve 119. minutě po Sneijderově střele znovu zachránilo břevno. Chvíli předtím dokonce mohl středoamerický tým z první šance v zápase rozhodnout, ale Ureňu vychytal Cillessen.

Penalty už si nezachytal, protože nizozemský kouč Van Gaal nasadil na rozstřel náhradního gólmana Krula. A brankář Newcastlu se mu dokonale odvděčil. U všech pěti střel vystihl směr, dva pokusy chytil a "Oranjes" hlavně díky němu na pátý pokus poprvé vyhráli na MS zápas, který šel do prodloužení nebo penalt. Senzační cesta Kostariky turnajem v Brazílii naopak skončila, i tak ale přinesla malé zemi historický úspěch.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK