130 let

Semifinále Poháru Liberec - Jablonec. Radoslav Kováč (vpravo) a Isaac Sackey z Liberce se radují z gólu Jiřího Štajnera | foto: ČTK

Přestřelka v prvním semifinále Poháru. Liberec zdolal Jablonec 4:3

Sport
  •   20:38
LIBEREC - Fotbalisté Liberce porazili v úvodním semifinále Poháru České pošty Jablonec 4:3. Atraktivní severočeské derby rozhodl ve prospěch domácího Slovanu hattrickem Jiří Štajner, který ještě připravil čtvrtou branku pro Dzona Delargeho. Za hosty se dvakrát trefil Ondřej Vaněk a jednou střídající Lukáš Třešňák. Odveta se uskuteční ve středu 8. května.

Úvodní semifinálové utkání fotbalového Poháru

Slovan Liberec - Baumit Jablonec 4:3 (2:1)
Branky: 37. z pen., 38. a 59. Štajner, 63. Delarge - 11. a 58. Vaněk, 67. Třešňák. Rozhodčí: Franěk - Zeman, Vlasjuk. ŽK: Rabušic - Loučka, Beneš, Třešňák. Diváci: 4786.
Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Fleišman - Sackey, Rybalka - Pavelka, Delarge - Štajner (77. Šural) - Rabušic (90.+1 Frýdek). Trenér: Šilhavý.
Jablonec: Špit - Rossi, Kysela, Beneš, Novák (46. Třešňák) - Loučka - Kopic, Zoubele, Vaněk, Pázler (46. Jablonský) - Piták (72. Čížek). Trenér: Kotal.

Jablonec, jenž na libereckém Stadionu U Nisy ještě nikdy v lize nevyhrál, vstoupil do utkání lépe. V 11. minutě Zoubele našel centrem z pravé strany v pokutovém území nepokrytého Vaňka, a ten umístěnou hlavičkou zakončil. Liberec poprvé ohrozil soupeřovu branku ve 20. minutě, když Rabušic z úhlu tvrdě vypálil nad. Po půl hodině hry byli hosté blízko druhému gólu. Pitákovu střelu tečoval těsně před brankou Kopic, domácí gólman Kovář však jeho pokus reflexivním zákrokem vyrazil.

V závěru prvního poločasu se hráči Slovanu zlepšili. Velkou šanci nejprve neproměnili Rabušic s dorážejícím Delargem. Ofenzivního hráče z Konga však ve 37. minutě v šestnáctce fauloval skluzem zezadu Pázler a z penalty suverénně vyrovnal Štajner. Šestatřicetiletý útočník navíc už za minutu otočil vývoj zápasu, když po rohovém kopu zakončil hlavičkou na zadní tyči. Jablonec mohl ještě do přestávky vyrovnat, ale Piták v přímém souboji nevyzrál na výborného Kováře.

Liberecký gólman podržel svůj tým i krátce po přestávce a dalším dobrým zákrokem zneškodnil střelu střídajícího Třešňáka. Mnohem úspěšnější byl v 58. minutě Vaněk, který po přistrčení Pitáka prostřelil Kováře křížnou střelou. Jablonecký univerzál se prosadil podruhé v zápase a celkově už poosmé v sezoně domácího poháru. Radost hostů ale vydržela pouhou minutu, než další hlavičkou z rohovém kopu dokonal svůj hattrick Štajner.

Hrdina Liberce pak v 63. minutě vyzval ideální přihrávkou Delargeho, jenž zblízka snadno zvýšil na 4:2. Oba severočeští rivalové pokračovali v atraktivní ofenzivní hře. Domácí musela mrzet neproměněná tutovka Rabušice, protože Jablonec v 67. minutě díky hlavičkujícímu Třešňákovi snížil na rozdíl jediné branky. Více už však třetí tým Gambrinus ligy nestihl a prohrál třetí soutěžní zápas za sebou.

Autor: ČTK