Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Přestupní období opět ovládl Manchester City

Sport

  18:02
Nejvíce peněz během letního přestupního období v evropských fotbalových ligách utratil podruhé za sebou Manchester City. Ten především zásluhou příchodu Sergia Agüera z Atlétika Madrid investoval do posil 92 milionů eur. Druhé místo však překvapivě obsadil Paris St. Germain, který po příchodu katarského majitele utratil 89 milionů. Celkem se na evropské scéně protočilo za přestupy zhruba 2,3 miliardy eur (asi 55 miliard korun).

Manchester City (Agüero). foto: ČTK

Přestože hned patnáct fotbalistů přestoupilo za částku větší než 20 milionů eur, nadále je stále rozšířenějším trendem získávat hráče, kterým skončila smlouva.

Manchester City udělal z Agüera nejdražšího hráče tohoto přestupního okna a dvanáctého nejdražšího v historii, když za něj do Madridu poslal 45 milionů eur. Dalších 28 milionů pak zaplatil za Samira Nasriho z Arsenalu. Z kádru Kanonýrů přivedl i Gaela Clichyho a sázkou na budoucnost je mladý srbský obránce Savič. Od příchodu šejka Mansúra před třemi lety tak vedení City utratilo odhadem již 460 milionů liber (asi 12,6 miliardy korun) za 28 hráčů.

Nejdražší přestupy

Agüero: Atlétiko Mad. - Man City 1 mld.
Pastore: Palermo - PS Germain 1 mld.
Falcao: Porto - Atlétiko Madrid 966 mil.
Coentrao: Benfica - Real Madrid 725 mil.
Fábregas: Arsenal - Barcelona 700 mil.
Nasri: Arsenal - Manchester City 690 mil.
Mata: Valencia - Chelsea 645 mil.
Eto'o: Inter - Machačkala 628 mil.
Sanchéz: Udine - Barcelona 630 mil.
Ibrahimovič: Barcelona - AC Milán 580 mil. korun

Peníze z Blízkého východu stojí také za masivním posilováním Paris St.

Germain. Jeho největším úlovkem je argentinský záložník Javier Pastore, o kterého stály i Chelsea, Barcelona a Real Madrid. Palermo za něj obdrželo 43 milionů eur, což je francouzský rekord. Dalších 29 milionů zaplatilo vedení PSG za trojici Gameiro, Menez a Matuidi.

Dalším překvapivě velkým hráčem na přestupním trhu se stala ruská Machačkala, která se zpočátku zaměřovala na hvězdy nizozemské a belgické ligy, ale troufla si i na velkou rybu. Ze Samuela Eto'a z Interu Milán udělala nejlépe vydělávajícího fotbalistu světa s platem 20 milionů eur za rok.

Velkou obměnou prošel Arsenal, který přišel o Clichyho, Bendtnera, Nasriho a Fábregase, jenž se konečně dočkal vysněného návratu do Barcelony, a potřeboval tak náhradu. Tu se mu podařilo získat až v poslední den přestupního období, kdy přivedl Artetu (Everton), Benajuna (Chelsea), Mertesackera (Brémy) a Andrého Santose (Fenerbahce). Již dříve získal hvězdu francouzské ligy Gervinha z Lille.

Obměnu kádru provedl i Manchester United a podle dosavadních výsledků se zdá, že trenér Alex Ferguson měl šťastnou ruku. Phil Jones, Ashley Young i David De Gea se ihned prosadili do sestavy a patří mezi opory.

Výrazně se do přestupového dění zapojily i Chelsea, AS Řím a Juventus, který však velkou část ze svých 86 milionů vydal na odkoupení hráčů, kteří v jeho kádru v minulé sezoně hostovali, jako Pepe, Quagliarella nebo Matri. Novými posilami jsou Vučinič z AS Řím, Vidal (Leverkusen) a Elia (Hamburk).

Zklamaný Kamil Vacek.
Tomáš Ujfaluši v dresu Galatasaray.
Tomáš Pekhart (vlevo) v dresu Norimberku

Nejdražšími českými fotbalisty během přestupů byli Vacek, Ujfaluši a Pekhart

Nejvíce se znovu utrácelo v Anglii, kde kluby vynaložily za posily 551 milionů eur. To je zhruba o 120 milionů více než před rokem. "Nárůst je poměrně výrazný. Pohyb na přestupovém trhu se blížil úrovni rekordních roků 2007 (530 milionů) a 2009 (600 milionů)," uvedl Dan Jones z obchodní společnosti Deloitte, sledující dění na přestupovém trhu.

Většinou však podle něho utrácely hlavně kluby ze špičky Premier League, které bojují v evropských pohárech. "Patrný je i nárůst utrácení v ostatních evropských ligách včetně Španělska a Itálie, kde se překvapivě neprojevily důsledky stávky hráčů," dodal Jones.

Přestupní období se výrazně týkalo i českých hráčů. V rámci evropských soutěží změnilo dres hned 67 českých fotbalistů. Rekordmanem je Kamil Vacek, který podle serveru transfermarkt.de odešel do Chieva zhruba za 90 milionů korun.

Padesát milionů pak zaplatil Norimberk za útočníka Tomáše Pekharta a Galatasaray za obránce Tomáše Ujfalušiho. Většina českých fotbalistů však měnila dres jako volní hráči po konci smlouvy.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...