130 let
Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě šéfa fotbalové Slavie...

Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě šéfa fotbalové Slavie Jaroslava Tvrdíka, kapitána Tomáše Součka, gólmana Ondřeje Koláře a trenéra Jindřicha Trpišovského. | foto: Jiří Ovčáček / TwitterReprofoto

Prezident Zeman si pozval na Hrad slávisty, osobně ocenil jejich úspěchy

Sport
  •   17:24
Praha - Nedávné výkony fotbalistů Slavie (nejen) na evropské scéně zaujaly i prezidenta republiky Miloše Zemana. Ten na Pražském hradě vedle klubového šéfa Jaroslava Tvrdíka přijal také kapitána Tomáše Součka, gólmana Ondřeje Koláře a trenéra Jindřicha Trpišovského.

„Prezident republiky při setkání ocenil úspěchy týmu SK Slavia Praha,“ uvedl na Twitteru mluvčí Jiří Ovčáček.

Není obvyklé, aby český prezident přijal zástupce některého z klubů.

Ale zase není překvapení, že Zeman ocenil zrovna Slavii. Ta je v rukou čínských majitelů od září 2015, kdy podíl získala společnost CEFC. Obchod se definitivně uzavřel právě během Zemanovy návštěvy v Číně.

Slávistický šéf Tvrdík je zároveň prezidentem Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce. Prezident Zeman je velkým zastáncem čínských investic v Česku. Nedávno postrašil slávistickou veřejnost prohlášením, že Čína v rámci odvety za vypovězení sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem zastaví financování klubu.

Slavii momentálně vlastní developerská skupina Sinobo Group, která většinový podíl získala v listopadu 2018 od jiné čínské firmy Citic. Ta má nyní menšinu, Slavia v červnu 2018 převzala v době, kdy se CEFC dostalo do potíží.

„Prezident Miloš Zeman zástupce Slavia přijal ve svém sídle a poděkoval za skvělou reprezentaci země ve světě. Je to pro nás stejná čest, jako když v roce 1996 popřál Slavii ke skvělým výsledkům tehdejší prezident Václav Havel,“ podotkl slávistický mluvčí Michal Býček.

Jindřich Trpišovský a Vladimír Coufal děkují fanouškům Slavie.

Slávisté pokračují ve sklizni uznání, které se na ně hrnou ze všech stran. Český šampion v úterý remizoval v Lize mistrů na hřišti Barcelony 0:0 - po osmačtyřiceti utkáních se hostujícímu týmu na slavném stadionu Camp Nou podařilo udržet čisté konto.

Slavia nadchla nebojácným výkonem i intenzivní, neúnavnou prací, kterou ocenil třeba legendární francouzský trenér Arséne Wenger.

„Po osmdesáti minutách měla Barcelona naběháno 97 kilometrů, zatímco Slavia 109. To je rozdíl dvanácti kilometrů - jako když 84krát doběhnete od šestnáctky k šestnáctce a zpátky,“ žasl Wenger. „Nikdy jsem nic takového neviděl.“

Svěřenci kouče Trpišovského získali v Barceloně druhý bod do tabulky Ligy mistrů, ještě je čeká domácí zápas s Interem Milán (27. listopadu) a venkovní střetnutí s Dortmundem, které je na programu 10. prosince. Matematicky mají stále naději na postup do jarní fáze.

Autor: