Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Příběh plačící malé Němky má šťastný konec. Vybrané peníze za urážky půjdou na charitu

Sport

  12:05
LONDÝN/PRAHA - Fotbalové Euro sice již zná svého prvního finalistu v podobě Itálie, ale na sociálních sítích se stále ještě dohrávají některé osmifinálové boje. Řeč je zejména o plačící německé holčičce, která se stala terčem urážek z řad britských fotbalových příznivců. Jiný Brit ale následně založil sbírku, aby dívku finančně podpořil. Vybrané peníze nakonec na její přání mají putovat na charitu.

Plačící německá fanynka se stala středem pozornosti. foto: Twitter Reprofoto

Běžel už nastavený čas osmifinálového utkání mistrovství Evropy ve fotbale mezi Anglií a Německem, v němž tým z Britských ostrovů vedl 2:0, když se na televizních obrazovkách po celém světě naskytl divákům pohled na plačící německou holčičku. Pod její fotkou na sociálních sítích se následně začaly hromadit nenávistné vzkazy. „Plakej, ty malá nacistko,“ zněl například jeden z nich. Na to už se podle vlastních slov nemohl dívat Joel Hughes.

Na stránce JustGiving vytvořil sbírku na podporu malé německé fanynky s cílem vybrat alespoň 500 liber, aby jí ukázal, že ne všichni fanoušci ve Velké Británii jsou nenávistní. „Nesnažím se změnit svět. Pokud vrátím té dívce úsměv na tvář, nebo přesvědčím její rodiče, že my Britové jsme dobří lidé, tak jsme dokázali aspoň jednu věc,“ řekl zpočátku pro BBC.

Sbírka se prakticky ihned začala těšit velké oblibě a přes tři tisíce dárců přispělo více než 36 tisíc liber (přes milion korun). Otázkou ale bylo, zda se podaří zkontaktovat rodinu dívky. To se nakonec povedlo a celý příběh tak má šťastný konec.

Itálie postoupila do finále fotbalového Eura. Španělsko vyřadila až na penalty

„V zájmu naší dcery a naší rodiny bychom chtěli zůstat v anonymitě, nicméně bychom rádi všem poděkovali za vaši úžasnou podporu. Dcera by vás chtěla požádat, aby vybrané peníze putovaly na konto UNICEF ve prospěch dětí z celého světa,“ stálo v prohlášení rodiny německé holčičky.

Pomyslnou tečku za medializovanou akcí pak udělal sám Joel Hughes, který přání rodiny odsouhlasil a dodal: „Jsem nesmírně vděčný všem podporovatelům této sbírky, bez jejichž pomoci bychom nebyli tam, kde jsme dnes.“ 

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.