Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Příliš nahoty. Íránská televize stokrát vystřihla sličnou rozhodčí z Premier League kvůli holým nohám

Sport

  5:00
PRAHA - Dle skupiny pro občanská práva íránská státní televize o uplynulém víkendu opakovaně vystřihávala ze záběrů pětatřicetiletou britskou rozhodčí Sian Massey-Ellisovou v zápase mezi Tottenhamem a Manchesterem United (1:3). V něm mezinárodní sudí vykonávala roli pomezní.

Siam Massey-Ellisová. foto: Reprofoto

Írán patří mezi nejpřísnější muslimské země v otázce dodržování hidžábu, tedy zahalování žen tak, aby „muži potlačovali svůj chtíč a jednali se ženou jako s osobností.“

Důkaz nabídl uplynulý víkend, kdy dle íránské skupiny pro občanská práva místní státní televize opakovaně přerušovala utkání anglické Premier League mezi Tottenhamem a Manchesterem United. Důvodem byly holé nohy pomezní rozhodčí Sian Massey-Ellisové.

Cenzura íránské televize
Tyto záběry Siam Massey-Ellisové diváci v íránské televizi neviděli.

Dle skupiny se tak stalo více než stokrát. Ve chvíli, kdy se v záběru pohledná rodačka z Coventry objevila, následoval střih a diváci místo aktuálního dění viděli panoramatické snímky stadionu londýnského celku.

„Bylo to absurdní zesměšnění celého zápasu pro všechny diváky. Bohužel, cenzura je přímo v DNA této islámské republiky. Je třeba to změnit. To není naše kultura, toto je ideologie represivního režimu,“ píše v komentáři zmíněné skupiny My Stealthy Freedom.

VIDEO: Kontroverzní dotyk rozhodčí. Agüero rozpoutal diskuzi, hájí ho Guardiola

Dlužno dodat, že v Iránu jsou ženy povinny na veřejnosti hidžád důsledně dodržovat, a kromě šátku musí nosit také dlouhý, volný oděv. Ženám byl vstup na stadiony v této zemi poprvé povolen až teprve v roce 2018. Ani zde se to neobešlo bez kontroverze, na stadionu pro 80 tisíc lidí tehdy mohlo na čtyři tisíce žen, které byly odděleny od zbytku muži obsazeného hlediště a pod ochranou policistek.

Podobná cenzura je v Íránu „běžná“, před třemi lety pro změnu televize zakrývala odznak klubu AS Řím ve čtvrtfinále Ligy mistrů proti Barceloně. Klub z italské metropole totiž svým znakem odkazuje na mýtické zakladatele města Rōmulī a Remī.

Také kolem Massey-Ellisové je živo. Manželka známého rozhodčího Roberta Ellise to rozhodně v Premier League nemá snadné, je to půl roku, co ji lídr Manchesteru City Kun Agüero po dohadům ohledně autu objal kolem ramen, což pravidla obecně (je jedno, zda je o muže, či ženu rozhodčího) zakazují. Situace pochopitelně vzbudila řádný rozruch.

Nyní se dostala žena, která je mezinárodní listině FIFA už od roku 2009, do zpráv a titulků novin až v dalekém Íránu… 

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!