Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Případ údajné korupční kauzy Sigmy Olomouc skončil

Sport

  15:40
OLOMOUC/BRNO - Případ údajné korupční kauzy mezi fotbalovými celky Sigmy Olomouc a Bohemians Praha definitivně skončil. Nejvyšší státní zástupce odmítl návrh žalobce z krajského státního zastupitelství podat v kauze dovolání. Řekla to mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Helena Markusová. Soudy se případem zabývaly přes dva roky. Všechny čtyři aktéry nakonec zprostily obžaloby.

Brankář Zdeněk Zlámal a Vlastimil Vidlička z Olomouce se radují z prvního gólu foto: ČTK

V případu se před soudy zodpovídal z podplácení olomoucký brankář Petr Drobisz, někdejší hráči střížkovského týmu Miroslav Obermajer, David Zoubek a prezident Bohemians Praha Karel Kapr, kteří podle obžaloby úplatek přijali.

Aféru rozpoutal Kapr. Prohlásil, že v květnu 2009 před prvoligovým zápasem Bohemians Praha s Olomoucí nabídl Drobisz jeho hráčům úplatek 300.000 korun. Kapr prý fotbalistům poradil, aby úplatek převzali s tím, že pak pokus o uplácení oznámí policii. To však udělal až po několika měsících. Olomouc si díky výhře 3:0 zajistila účast v Evropské lize.

Kauzou se soudy zabývaly od konce května 2011, v červnu letošního roku krajský soud potvrdil zproštění. Žalobce z olomouckého krajského státního zastupitelství se dva měsíce po zprošťujícím rozsudku rozhodl podat podnět k dovolání, se zproštěním nesouhlasil.

Poukazoval především na to, že i podle verdiktu soudu ke korupci došlo, přesto byli všichni aktéři zproštěni. Nejvyšší státní zástupce však pro dovolání neshledal důvody.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!