Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Přívětivá skupina. Česko se na Euru utká s Poláky, Řeky a Rusy

Evropa

  18:31
PRAHA/KYJEV - Milosrdnější soupeře pro Euro 2012 už od legendárního Francouze Zinedina Zidana dostat darem nemohli. Čeští fotbalisté změří v základní skupině A síly s pořádajícím Polskem, nebezpečným Řeckem a Ruskem. Los v ukrajinském Kyjevě však nevyslyšel přání trenéra reprezentace Michala Bílka, který chtěl alespoň jednoho věhlasného a atraktivního rivala.

Legendární francouzský fotbalista Zinedine Zidane vylosoval české reprezentaci přívětivou skupinu A foto: Reuters

"Los ještě nikomu nic nevyhrál a cíl postoupit bychom měli i v každé jiné skupině. Skvělá zpráva je ale to, že budeme hrát všechno na jednom stadionu a navíc na nejbližším možném stadionu od českých hranic. Už se těším, jak diváci vyprodají českou kapacitu," řekl kouč Bílek, který los sledoval přímo v kyjevském hledišti.

Grzegorz Lato (předseda polské fotbalové asociace):

"Chtěl jsem Čechy a to se podařilo. Taky mám radost, že se neprokázala konspirační teorie, že Rusko bude hrát na Ukrajině. Mrzí mě ale, že jsem prohrál sázku s Michelem Platinim o 20 eur. Vsadil jsem, že dostaneme Anglii."

Kapitán týmu Tomáš Rosický uznal, že jeho tým měl při losu štěstí. Nebudeme si zastírat, že papírově lepší skupina být nemohla, ale rozhodovat bude až momentální forma a stejné naděje jako my si dnes dělají i naši soupeři," řekl ČTK z Londýna Rosický. I on měl radost z toho, že všechny zápasy hraje český celek ve Vratislavi. "To bývá na šampionátu důležitý moment. Diváci mohou vyrazit v podstatě na otočku, a to si nenechají ujít," dodal lídr národního týmu.

Reprezentanti odehrají všechna utkání základní skupiny v polské Vratislavi, kam to čeští fanoušci nebudou mít daleko. Tamní stadion má kapacitu 42 tisíc míst, vstupenky se začnou prodávat 12. prosince. Z toho 16 procent, tedy 6832 vstupenek, půjde z rozhodnutí UEFA do Česka. "Evropská asociace nařídila, že 3000 vstupenek z této kvóty připadne federaci pro její potřeby, zbytek si rozdělí fanoušci. Je to tak u všech zúčastněných zemí. Vstupenky budou v prodeji na webu UEFA od 12. prosince," uvedl mluvčí reprezentace Jaroslav Kolář.

Nejprve se Bílkův tým postaví 8. června Rusku, o čtyři dny později Řecku a skupinu zakončí proti Polsku. "Nemáme si opravdu na co stěžovat, můžeme se s každým popasovat jako s úplně rovným. Hlavně jsem rád, že jsme se vyhnuli Španělsku, ať si to s nimi zkusí zase někdo jiný. A fanoušci si nemohli přát nic lepšího než jezdit na skupinu do Vratislavi, která je hned za hranicemi," radoval se útočník Tomáš Pekhart.

Přátelské utkání s Řeckem se zrušilo, náhradním soupeřem je Irsko

Duel s Řeckem bude pro české fotbalisty možností pomstít se za porážku v semifinále ME 2004, kde Řecko nakonec senzačně získalo titul. Právě s Řeckem měli Bílkovi svěřenci na jaře sehrát přípravné utkání. Jenže právě z důvodu vzájemného utkání na Euru bylo zrušeno. Národní tým proto vyzve 29. února Irsko. 

Nikos Liberopulos (řecký reprezentant)

"Je to velmi pozitivní los, ale na druhou stranu se může změnit v hodně těžký. Nesmíme nic podcenit. Nejsilnějším týmem skupiny je Rusko, které má skvělé hráče. Přesto věřím, že spolu s ním postoupíme my."

"Jak to skončilo v sále, tak jsme se potkali a řekli si, že by to nebylo vhodné. Naštěstí se nám podařilo hned domluvit s Irskem. Zápas se bude hrát na jejich zbrusu novém stadionu v Irsku a už nyní garantovali, že bude vyprodáno," uvedl manažer národního týmu Vladimír Šmicer.

S Polskem hrál český tým naposledy v kvalifikaci o MS 2010, kdy doma vyhrál 2:0, ovšem venku podlehl 1:2. Jediný vzájemný souboj s Ruskem se odehrál na mistrovství Evropy 1996, kde v základní skupině skončil remízou 3:3 zásluhou gólu současného manažera reprezentace Vladimíra Šmicra z poslední minuty. Češi se tímto výsledkem odrazili až ke stříbrným medailím.

Vzdálenost Praha - Vratislav: 280 kilometrů.

Vzdálenost Praha - Vratislav: 280 kilometrů.

Na český fotbal nemá příjemné vzpomínky současný trenér Ruska Nizozemec Dick Advocaat, který vedl "oranjes" na mistrovství Evropy 2004 v památném utkání, v němž Češi vyhráli 3:2, přestože 0:2 prohrávali. Předtím prohrál s Českem i v kvalifikaci. "Nesmíme se nechat zmýlit, fotbal jde v Rusku nahoru, Polsko bude celý měsíc v euforii. Na schůzce těsně po losu se radovaly všechny čtyři výpravy," varoval předseda fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta.

Brankář Petr Čech připustil, že se Češi dostali do nejhratelnější skupiny. "Z hlediska atraktivity nejsou soupeři nic moc, z hlediska postupových šancí je to ale pro nás určitě nejlepší skupina. Nemá vyloženého favorita, každý má úplně stejnou šanci na postup. Ostatní tři týmy jsou sice v žebříčku před námi, ale to nehraje moc velkou roli," napsal gólman Chelsea na svém webu.

Podle sázkových kanceláří mají sice čeští fotbalisté hratelné soupeře, přesto vidí jejich šance na postup téměř stejné jako na vyřazení. Zatímco na postup vypsal Tipsport krátce po losu kurz 1,85:1, na vyřazení má ještě o desetinu nižší kurz.

Ukrajina málem přišla o pořadatelství

Velmi silnou skupinu B tvoří Nizozemsko, Dánsko, Německo a Portugalsko, ve skupině C se představí Španělsko, Irsko, Itálie a Chorvatsko a ve skupině D se utkají Ukrajina, Švédsko, Francie a Anglie. Zajímavý souboj dvou posledních mistrů světa Španělska a Itálie slibuje skupina C. Italové navíc narazí na Irsko, které vede trenér Giovanni Trapattoni, jenž trénoval italskou reprezentaci v letech 2000 až 2004.

Turnaj se odehraje příští rok v Polsku a na Ukrajině. Dvojice zemí hostí největší sportovní událost ve východní Evropě od olympiády v Moskvě 1980. Ukrajina přitom neměla daleko k tomu, aby o pořadatelství přišla. "Upřímně mohu říct, že bez trpělivosti UEFA bychom zde neseděli," prohlásil prezident ukrajinské fotbalové asociace Hryhorij Surkis těsně před losováním.

Politická a ekonomická krize v zemi otřásla plynulostí příprav šampionátu, které intenzivně probíhaly poslední čtyři roky. "Před rokem a půl jsme měli zpoždění," přiznal ukrajinský funkcionář s tím, že selhání by hodně uškodilo nadějím Ukrajiny na vstup do Evropské unie. V květnu UEFA prý dokonce zvažovala, že využije pouze dva ukrajinské stadiony a některé zápasy přesuny do Polska.

Složení základních skupiny Eura 2012

Skupina A (Varšava, Vratislav)
Polsko
Rusko
Řecko
Česko

Skupina B (Lvov, Charkov)
Nizozemsko
Německo
Portugalsko
Dánsko

Skupina C  (Poznaň, Gdaňsk)
Španělsko
Itálie
Chorvatsko
Irsko

Skupina D (Kyjev, Doněck)
Ukrajina
Anglie
Švédsko
Francie

Program zápasů mistrovství Evropy
8.června: 18:00 Polsko - Řecko, 20:45 Rusko - Česká republika 9.června: 18:00 Nizozemsko - Dánsko, 20:45 Německo - Portugalsko 10.června: 18:00 Španělsko - Itálie, 20:45 Irsko - Chorvatsko
11.června: 18:00 Francie - Anglie 11, 20:45 Ukrajina - Švédsko 12.června: 18:00 Řecko - Česká republika, 20:45 Polsko - Rusko 13.června: 18:00 Dánsko - Portugalsko, 20:45 Nizozemsko - Německo 14.června: 18:00 Itálie - Chorvatsko, 20:45 Španělsko - Irsko
15.června: 18:00 Švédsko - Anglie, 20:45 Ukrajina - Francie
16.června: 20:45 VČeská republika - Polsko, 20:45 Řecko - Rusko 17.června: 20:45 Portugalsko - Nizozemsko, 20:45 Dánsko - Německo 18.června: 20:45 Chorvatsko - Španělsko, 20:45 Itálie - Irsko
19.června: 20:45 Anglie - Ukrajina, 20:45 Švédsko - Francie

Čtvrtfinále
21.června:
20:45 Vítěz A - Druhý z B
22.června: 20:45 Vítěz B - Druhý z A
23.června: 20:45 Vítěz C - Druhý z D
24.června: 20:45 Vítěz D - Druhý z C

Semifinále
27.června:
20:45 Vítěz I. - Vítěz III.
28.června: 20:45 Vítěz II. - Vítěz IV.

Finále
31.června: 20:45 (Kyjev)

Autoři: ,