Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Problémy s fanoušky. Mír v Edenu je stále v nedohlednu

Sport

  10:39
PRAHA - Bohemians 1905 odehrají celou sezonu v Edenu, i kdyby museli kvůli bojkotu fanoušků nastupovat před prázdnými tribunami. Vedení fotbalového klubu z Vršovic totiž protestujícím příznivcům, kteří nestrávili stěhování do slávistického Edenu, neustoupí.

Při malém pražském derby byl Eden téměř prázdný, přišlo jen kolem pěti tisíc fanoušků foto: René Volfík, ČTK

Ve skutečnosti ani nemůže – za předčasný návrat do nevyhovujícího Ďolíčku by mu hrozila pokuta od vlastníka Edenu E Side a změnu stadionu v rozehrané sezoně neumožňují ani pravidla ČMFS. "Vyjít vstříc fanouškům nemůžeme, jejich požadavky jsou neřešitelné. V Ďolíčku letos hrát nemůžeme," říká šéf klubu Lukáš Přibyl.

Je to jen další důkaz, že válka příznivců Slavie a Bohemians o to, kdo bude v Edenu doma, hned tak neskončí. Mír je v nedohlednu."V pátek podle mého odhadu v­Edenu chybělo možná až deset tisíc fanoušků. Ukázalo, že to lidem není jedno. Měli jsme z toho dobrý pocit," říká lídr slávistického kotle Lukáš Vala na adresu pátečního derby, ve kterém jeho klub nastoupil v Edenu poprvé jako host.

Oficiálně sedělo v hledišti 5623 fanoušků, jenže domácí klub zřejmě jejich počet nafoukl, aby problémy tolik nebily do očí. Podle informací LN prošlo turnikety Edenu zhruba 4600 návštěvníků, tedy o tisíc méně. A to ještě Bohemka stovky lístků rozdala.
Protest fanoušků Bohemians 1905 a Slavie

Kluby, které v minulé sezoně přilákaly na svoje stadiony stejně fanoušků jako Kladno, České Budějovice, Příbram, Mladá Boleslav a Plzeň dohromady, teď paradoxně můžou srážet poloprázdné tribuny. A to může být v boji o titul, respektive záchranu problém. "Musíme najít cestu, jak si to s fanoušky vysvětlit. Není možné, abychom je měli mimo stadion," neskrývá mluvčí Slavie Ondřej Zlámal.

Zřejmě už příští týden se proto znovu uskuteční další schůzka mezi slávistickým vedením a fanoušky. "Musíme si to na otevřeném fóru vyříkat," říká Zlámal. Jak vrátit fanoušky do Edenu?

V případě Slavie by mohlo stačit, aby klub splnil požadavky fanoušků, kteří v Edenu žádají vybudování síně slávy, velké logo Slavie na fasádě stadionu nebo odtajnit majetkovou strukturu klubu.

Bohemka plánuje i kampaň
"Za těchto okolností jsme ochotni se vrátit a normálně fandit. A za záchranu Ďolíčku bojovat jen na politické úrovni," tvrdí Vala. Jedním dechem však dodává: "Přesto si myslím, že bojkot zápasů v Edenu ještě pár zápasů vydrží. Možná i celý půlrok."

Naopak v mnohem horší pozici jsou Bohemians. Jejich fanoušci totiž nebojují jen za logo klubu v Edenu, ale rovnou za návrat do Ďolíčku, který se snaží zachránit. Dokonce založili politickou stranu, se kterou chtějí kandidovat v­komunálních volbách a na radnici Prahy 10 pak ohlídat, aby se na pozemcích pod legendárním stadionem nezměnil územní plán.
Policie dohlíží na fanoušky Slavie a Bohemians 1905
"Jediné řešení je, aby byl okamžitě nahrazen současný majitel Bohemky, který o fotbal evidentně nejeví zájem," zdůrazňuje jeden z­požadavků Jiří Hlinka z Družstva fanoušků Bohemians. Přibyl hodlá pokračovat v debatě s fanoušky a jednou z­cest, jak je přesvědčit, aby do Edenu začali chodit, má být i reklamní kampaň se známými osobnostmi Bohemky.

Podle Hlinky to však nemá smysl. "Když Bohemka vyhraje pětkrát za sebou, počet fanoušků by se mohl zdvojnásobit. Ale stejně se nedostane ani na polovinu původního čísla," odhaduje. Fotbalisté Slavie a Bohemky by si tedy měli pomalu zvykat.

Co požadují fanoušci?

SLAVIE
- zlepšit prezentaci slávistických barev a logo v Edenu
- zřídit na stadionu síň slávy
- zavést prohlídky Edenu
- odkrýt majetkovou strukturu klubu a společnosti E Side
- zlepšit komunikaci s fanoušky a mediální obraz Slavie

BOHEMKY
- písemné záruky majitele, že zahájí rekonstrukci Ďolíčku
- v opačném případě nabídne stadion k prodeji Družstvu fanoušků Bohemians
- zastavit vytváření domácího prostředí v Edenu

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...