130 let

Brankář fotbalistů Viktorie Plzeň Matúš Kozáčik | foto: Reuters

Proč jsou hráči City tak dobří? Pokaždé se zachovají jinak, ví Kozáčik

Sport
  •   12:30
MANCHESTER - Plzeňský gólman Matúš Kozáčik ocenil kvality svého kolegy Joea Harta, který by měl ve středečním vzájemném utkání fotbalové Ligy mistrů hájit branku Manchesteru City. Stále ho považuje za prvotřídního brankáře, přestože anglický reprezentant v poslední době přišel o post jasné jedničky. Kozáčik však počítá, že to bude spíše on, kdo bude muset předvést své kvality, jelikož bude častěji v permanenci.

Hart se v úvodu sezony dostal pod palbu kritiky a po většinu listopadu zůstával jen mezi náhradníky. Proti Plzni však má znovu dostat šanci. "Sice teď moc nehrál, ale podle mě je to stále jeden z nejlepších brankářů na světě. Je to anglický reprezentant. Kvalitu stále má," míní Kozáčik. Sám je momentálně jedničkou mezi brankáři v letošní sezoně Ligy mistrů, co se týká počtu zákroků. A dá se předpokládat, že bilanci 31 chycených střel v Manchesteru rozšíří.

"Bylo by pěkné, kdyby těch zásahů zas tolik nebylo, ale dá se čekat, že asi bude. Manchester je ve formě, což ukázal o víkendu proti Tottenhamu. Ofenzivu mají dobrou, takže to bude hodně těžké," řekl plzeňský gólman. Jako každý brankář má raději zápasy, kdy se v brance nenudí a zůstává v tempu, než když musí zasáhnout jen jednou za poločas. "Ale nesmějí padat góly. Pak je to ideální," řekl Kozáčik. Pozor si musí dávat zejména na argentinského útočníka Sergia Agüera, který má výbornou formu a střílí góly téměř v každém zápase. "Teď dal zase dva. Je to jeden z nejkvalitnějších útočníků světa," uvedl Kozáčik.

Se spoluhráči se připravoval na soupeře u videorozboru

Se spoluhráči se připravoval na soupeře u videorozboru, který byl velmi detailní, ale i tak se Kozáčik obává, že nebude až tak užitečný. "Měli jsme video a bylo i hodně dlouho. Ale tito hráči se v každé situaci zachovají jinak, takže se dá těžko odhadovat, co udělají. Proto jsou tak dobří," prohlásil Kozáčik. Pro Plzeň bude důležitý výsledek druhého utkání skupiny mezi CSKA Moskva a Bayernem Mnichov. Pokud ruský celek zaboduje, bude muset Plzeň uhrát stejný počet bodů s Manchesterem, aby udržela naději na třetí místo ve skupině.

Baumit Jablonec - Viktoria Plzeň. David Limberský z Plzně

"Samozřejmě nás ten výsledek zápasu CSKA zajímat bude. Ale nesmíme to zase moc řešit, protože před sebou máme velmi těžké utkání, na které se musíme koncentrovat. Každopádně věřím, že v posledním kole stále budeme ve hře," dodal Kozáčik. David Limberský připustil, že má menší obavy z toho, aby Bayern utkání s CSKA nepodcenil. "Už má jistý postup a nemusel by hrát až tak moc na tři body. Pokud CSKA něco uhraje a my nic, tak bude po všech nadějích. Proto budeme věřit Bayernu a zároveň uděláme vše pro dobrý výsledek z Manchesteru," prohlásil Limberský.

Zatím neví jistě, jestli znovu nastoupí na postu levého záložníka, nebo se vrátí na své obvyklé místo levého obránce. Problém to však pro něj není. "Vlastně jsem se vrátil o osm let dozadu, kdy jsem v záloze hrával. Takže si zase připadám jako mladý chlapec," řekl třicetiletý Limberský. "Je to něco trochu jiného, ale není to žádný velký problém. Je tam jen více náběhových sprintů, víc pohybu, ale myslím, že to docela zvládám," dodal.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz