Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Procházka spoléhá na prázdné tribuny: Fenerbahce chybí motor

Sport

  8:00
ISTANBUL - Fotbalisté Plzně se před odvetou osmifinále Evropské ligy na půdě Fenerbahce Istanbul chystají na to, že budou hrát poprvé v kariéře před úplně prázdným stadionem. Obránce Václav Procházka věří, že by toho Viktoria mohla využít a po domácí prohře 0:1 dvojzápas zvrátit.

Fotbalista Fenerbahce Dirk Kuijt (vlevo) a Václav Procházka z Viktorie Plzeň foto: Reuters

Na druhou stranu ho mrzí, že nepozná, jak bouřlivou atmosféru dokážou horkokrevní turečtí fanoušci připravit. Fenerbahce pyká zavřeným stadionem za výtržnosti svých příznivců.

Fenerbahce - Plzeň budeme sledovat on-line

"Když jsme věděli, že jdeme na Fenerbahce, těšili jsme se hlavně kvůli té jejich domácí atmosféře. Mrzí nás, že se bude hrát bez diváků. Ale po výsledku prvního utkání doufáme, že ten hnací motor pro Fenerbahce bude chybět a my toho využijeme," řekl Procházka novinářům.

Nepovedený výkon v prvním zápase si vysvětluje i tím, že Plzeňští dosud byli zvyklí hrát v pohárech doma spíše odvety. "Začínali jsme první zápas doma, přitom předtím jsme vždy šli do odvety s dobrým výsledkem zvenku a hráli pak doma," uvedl Procházka.

"Bylo to pro nás asi něco trošku nového a taky to tak vypadalo. Byli jsme takoví zakřiknutí. Teď nemáme co ztratit, můžeme jen získat. Myslím, že dopředu něco určitě předvedeme," doplnil plzeňský stoper.

První gól napoví

Důležité podle něj bude, aby Plzeň skórovala první. "Kdyby se nám to povedlo, možná bychom se uklidnili. Potřebujeme ten gól dát tak jako tak. Pokud bychom ho dali první, mohli bychom hrát ze zabezpečené obrany, nechat Fenerbahce útočit a využít místa, které by se snad objevilo," přál si plzeňský bek.

Procházka je pamětníkem poslednímu úspěšného obratu českého klubu v pohárech po domácí prohře, byť do utkání přímo nezasáhl. Na podzim 2007 patřil do kádru Mladé Boleslavi, která po porážce 0:1 s Palermem dokázala v Itálii dvojzápas zvrátit a postoupit na penalty.

"Vzpomněl jsem si na ten dvojzápas. Po domácí prohře ani nikdo z nás moc nevěřil, že jsme schopní v Palermu uspět," řekl. "My jsme teď úplně jiné mužstvo, než předtím bylo v Boleslavi. Máme mnohem víc zkušeností v pohárech, takže věřím, že můžeme uspět a jít dál," dodal Procházka.

Autoři: ,