130 let

Fotbalisté Atalanty Bergamo dokonali postup, ač měli po třech zápasech v základní skupině LM nula bodů. | foto: Reuters

Provinční královna předčila giganty. Atalanta předvedla v LM historický kousek

Sport
  •   5:00
Praha - Fotbalisté Atalanty Bergamo předvedli v Lize mistrů historický kousek, když postoupili do osmifinále, přestože po polovině základní skupiny neměli na kontě ani jeden bod.

Polovina základní skupiny Ligy mistrů, na kontě 0 bodů, dva vstřelené góly a dva nepříjemné výprasky.

Dinamo Záhřeb venku 0:4.

Šachtar Doněck doma 1:2.

Manchester City venku 1:5.

Toť doslova hrůzný start nováčka skupinové fáze Ligy mistrů, třetího týmu loňské sezony Serie A Atalanty Bergamo.

Jenže tým z Lombardie pak v milánském „domácím“ vyhnanství uhrál cennou remízu 1:1 s lídrem skupiny Manchesterem City, což mu vrátilo sebevědomí, a po následné výhře 2:0 na San Siru nad Dinamem Záhřeb se před ním otevřela nečekaná šance postupu do osmifinále.

A tu italský celek využil dokonale, když ve středu porazil v Charkově v přímém duelu o druhé místo domácí Šachtar Doněck hladce 3:0.

„Každý si myslel, že jsme po třech zápasech mrtví a pohřbení, ale řekli jsme si, že pořád můžeme bojovat až do konce. Podařilo se nám něco úžasného, je to kouzelný večer. Neztratili jsme víru,“ řekl gólman Bergama Pierluigi Gollini pro Sky Sport Italia.

„Postup znamená pro město celý svět. Je to historická událost. Pouto, které má mužstvo s fanoušky a městem, je ve fotbale výjimečné. Postup je pro ně odměnou. Jsme nesmírně hrdí a šťastní,“ dodal 24letý gólman.

Zároveň s tím si však museli říkat fanoušci Slavie, jaká je škoda, že při losu základních skupin byla ze čtvrtého výkonnostního koše vylosována do „céčka“ Atalanta a sešívaní putovali do skupiny smrti s Barcelonou, Dortmundem a Interem Milán...

Fotbalisté Atalanty Bergamo dokonali postup, ač měli po třech zápasech v...
Marten de Roon slaví s fanoušky postup Atalanty.

„Pořád mi hlava nebere, čeho jsme dosáhli. Všechno hrálo proti nám, měli jsme velmi malou šanci postoupit, ale stejně se nám to díky mimořádnému výkonu povedlo,“ radoval se výkonný ředitel klubu Luca Percassi.

„Bylo hodně emotivní vidět zvítězit Atalantu v takové složité situaci. Mám obrovskou radost za tátu, který je prezidentem klubu a Atalantě fandí celý život. Vrátíme se zpátky k práci, ale nejdůležitější den v klubové historii si vychutnáme,“ doplnil.

Tým z města, které je vzdáleno 60 km od Milána, se tak po Juventusu Turín a Neapoli stal třetím italským klubem, který postoupil do play off.

A to velmi oceňoval gólman Juventusu Gianluigi Buffon.

„Chci pogratulovat k postupu Neapoli a především Atalantě, protože je hodně emotivní vidět, čeho dosáhla. Po pár zápasech jsem poslal (trenérovi Gianu Pierovi) Gasperinimu zprávu, aby si nepřestávali věřit, jelikož mohou porazit každého. Mám velkou radost, že postoupili. Je to krásný příběh,“ těšilo Buffona.

„Náš počin se zapsal do klubové i fotbalové historie. Všichni jsme pokorní, nikdo z nás není hvězda. Postoupit se nám povedlo díky tvrdé práci a obětování,“ uvedl kapitán nováčka ve slavné soutěži Papu Gómez.

Atalanta udržela San Siro na mapě Ligy mistrů

Mimochodem, díky „provinční královně“, jak se klubu ze čtvrtého největšího centra Lombardie přezdívá, se tak bude na legendárním milánském San Siru hrát Liga mistrů i na jaře.

Inter ze „slávistické“ skupiny nepostoupil, AC letos v pohárové Evropě chybí.

Atalanta svým postupem završila ještě jeden výjimečný kousek – mezi šestnácti osmifinalisty jsou pouze kluby z pěti nejlepších zemí žebříčku UEFA: čtyři týmy jsou ze Španělska a Anglie, po třech z Itálie a Německa apo dvou z Francie.

Už nyní je jisté, že aktuálně šestý tým italské nejvyšší soutěže narazí na vítěze jedné z osmi skupin, s výjimkou Manchesteru City a Juventusu.

Pondělní los osmifinále mu tak může za soupeře přiřadit buď Barcelonu, Bayern Mnichov, Lipsko, Liverpool, Paris St. Germain, nebo Valencii.

„Všechny týmy jsou velmi silné, nezáleží, na koho narazíme. Máme radost, že v osmifinále jsme. Doufáme, že naši fanoušci navštíví krásné město,“ těší se na los i jarní pokračování vlastní pohádky kouč Gasperini.

Autor: Jaroslav Šindelář