Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Provokace na fotbale: Kosovo je stejně Srbija a srbské vlajky při hymně

Fanoušci Kosova před stadionem. foto: ČTK

Aktualizujeme
Plzeň - Už tři hodiny před plánovaným kvalifikačním utkáním o postup na Euro 2020 mezi Českou republikou a Kosovem (výkop ve 20.45) museli řešit plzeňští policisté první konflikty v blízkosti náměstí Republiky.
  20:07aktualizováno  21:05

Nejprve zadrželi asi dvacítku českých příznivců u pivovarského muzea ve Veleslavínově ulici, necelých deset minut chůze od Doosan Areny, dějištěm večerního duelu.

Chvíli poté pak museli policisté zasáhnout proti Kosovanům na rohu Veleslavínovy a Rooseveltovy ulice. Obě skupinky na sebe pokřikovaly a vyzývaly se ke vzájemné potyčce. Policie však situaci uklidnila.

Hodinu a půl před utkáním už bylo okolí plzeňského náměstí téměř liduprázdné. Zatímco čeští fanoušci posedávali v blízkých známých pivnicích, hosté volili možná trochu překvapivě spíše kavárny. 

ONLINE REPORTÁŽ Z UTKÁNÍ ČESKO - KOSOVO SLEDUJTE ZDE:

U stadionu to působilo dojmem, že doma hraje Kosovo. Všude modré vlajky se žlutou mapkou a bílými hvězdami, zato Čechů pomálu. Jeden popěvek ale hosty natolik zaujal, že se přidali. „Kdo neskáče, není Čech!“ skandovali domácí, Kosované ve stejné melodii spustili oslavný chorál pro svého hvězdného záložníka Milota Rashicu. Hop, hop, hop!

Před samotným začátkem duelu si však čeští příznivci v místech, kde při zápasech Plzně obvykle sídlí domácí kotel, neodpustili během kosovské hymny vytažení srbských vlajek...A v 18. minutě se poprvé ozývá „Kosovo je stejně Srbija“.

Utkání s Kosovem bylo vyhodnoceno jako vysoce rizikové, proto česká fotbalová asociace prodávala své vstupenky pouze českým občanům. Do města si ale i tak našli cestu fanoušci hostujícího národního týmu, kosovský svaz prodal zhruba 600 lístků.

Ve městě dozorují bezpečnostní složky z Plzeňského, Karlovarského i Jihočeského kraje, dopravní policie, antikonfliktní tým, psovodi se psy i policisté na koních. Situaci nad západočeskou metropolí monitoruje vrtulník.

K vymáhání protiepidemických nařízení chybí novela zákona.
Fanoušci Kosova v ulicích města před zápasem.
Autor: