130 let
Tomáš Necid Ze Slavie a Josef Hnaníček ze Znojma.

Tomáš Necid Ze Slavie a Josef Hnaníček ze Znojma. | foto: ČTK

První radost pod Pastoorem. Výhru nad Znojmem vystřílel Slavii Piták

Sport
  •   22:09aktualizováno  22:17
PRAHA - Fotbalisté Slavie v domácím ligovém zápase zdolali tým Znojma 2:1, když byli téměř po celý zápas lepší. Nizozemský kouč pražského celku Pastoor se tak po prohře v Teplicích dočkal na druhý pokus vítězství. Za Slavii se v prvním poločase prosadil gólově Piták, po přestávce vyrovnal Crnkič, ale poslední slovo měl deset minut před koncem opět Piták.

V úvodu zápasu byli o poznání lepší hosté, kteří hráli aktivně a každou příležitost využívali k ofenzivě. Už v 5. minutě pohrozil přízemní střelou Helísek, ale domácí gólman Čontofalský míč kryl.

Slavia postupně přebírala iniciativu, ale její akce byly příliš statické a na dohled znojemské branky chyběl moment překvapení.

Na znojemské straně vynikal technický útočník Diarrassouba z Pobřeží slonoviny, domácí měli nejlepšího hráče ve francouzském ofenzivním záložníkovi Boudjemaaovi.

Po čtvrthodině vyslal na brankáře Hrubého dělovku z úhlu Necid a gólman stačil míč vytěsnit na břevno. Od té chvíle se hrálo převážně na polovině hostů, avšak šanci si slávisté ne a ne připravit.

Trenér Slavia Alex Pastoor při domácí premiéře proti Znojmu

Územní převahu tak domácí zúročili až nedlouho před přestávkou. Na vysoký centr si znenadání chytře naběhl kapitán Piták a střelou bez přípravy skóre zápasu otevřel. A ještě než týmy odešly do kabin, blýskl Piták efektní patičkou, po níž šel míč jen těsně nad znojemské břevno.

Slávisté ve druhé půli v ofenzivě pokračovali, útoky táhl opět Boudjemaa, na hratu se statečně bil Necid. Nebezpečně vypadal srážka hlavami domácího Hrubého a znojemského Cihláře, který za faul viděl žlutou kartu, a domácí středopolař měl štěstí, že po ošetření mohl pokračovat.

V 63. minutě se aplaudovalo Necidovi, jehož nádherná střela z hranice šestnáctky prosvištěla nad břevnem. Převaha domácích pokračovala, Boudjemaa poslal kolmicí do šance Necida, ale znojemský brankář míč reflexivně vyrazil. Podobně Hrubý zlikvidoval další Necidovu střelu a poradil si i s dělovkou Juhara.

Nečekaně udeřilo na druhé straně. Stačila chvíle nepozornosti ve slávistické obraně - k míči se dostal Crnkič, který obešel brankáře Čontofalského a z úhlu vystřelil. Od břevna a od tyče se míč odrazil do brány.

Ke gólu pak měl blízko Škoda, ale tři body Slavii zajistil až přesnou hlavičkou v 80. minutě kapitán Piták, který se tak stal hrdinou zápasu.

20. kolo první fotbalové ligy:

Slavia Praha - 1. SC Znojmo 2:1 (1:0)
Branky: 39. a 80. Piták - 73. Crnkič. Rozhodčí: Proske - Nádvorník, Černý. ŽK: Diarrassouba, Cihlář, Haurdič (všichni Znojmo). Diváci: 4637.

Vysočina Jihlava - FK Teplice 1:1 (1:0)
Branky: 12. Karlík - 72. Nivaldo. Rozhodčí: Zelinka - Pelikán, Ochotnický. ŽK: Kučera, Jungr, Josl - Hošek, Jablonský, Vůch, Nivaldo. Diváci: 3298.

Autor: