130 let
Nepokoje na hřišti v Edenu.

Nepokoje na hřišti v Edenu. | foto: Viktor Chlad, Lidové noviny

První trest pro Slavii: za řádění fandů kontumace

Sport
  •   14:28
PRAHA - Úvodní semifinálové utkání fotbalového Ondrášovka Cupu mezi Slavií Praha a Sigmou Olomouc bylo podle očekávání zkontumováno výsledkem 3:0 ve prospěch hostů. Rozhodl o tom šéf soutěžního úseku ČMFS Ivo Lubas. Čtvrteční zápas byl ukončen kvůli výtržnostem během poločasové přestávky, kdy domácí fanoušci zaútočili na klubové vedení, kterému vyčítají ekonomické problémy klubu.

Odvetný zápas se bude hrát už ve středu 11. května v Olomouci. Slavia má ale podle dnešního vyjádření fotbalového svazu možnost se do tří dnů od doručení rozhodnutí odvolat. Vedení vršovického klubu se k verdiktu nevyjádřilo. Podle informací je ale velmi pravděpodobné, že se Slavia odvolávat nebude.

Lubas už po utkání naznačil, že jiné možnosti než kontumace nebudou přicházet v úvahu. "Na utkání jsem byl osobně svědkem všech událostí, ale musel jsem prostudovat všechny dostupné zápisy o utkání. Ovšem je pravda, že kontumace byla ve hře od první chvíle," řekl svazový činovník a někdejší slávistický obránce. Svazové normy ani jiné možnosti řešení nenabízely.

Fanoušci Slavie na hřišti v Edenu.

Slávističtí fanoušci protestovali na hrací ploše proti současným majitelům už před utkáním, ale tehdy ještě vyslyšeli výzvy pořadatelů a hráčů k návratu do hlediště. O přestávce se však agresivní skupinka nesmířila s prohlášením současného ředitele Miroslava Platila a fanoušci zaútočili na vchod do útrob stadionu a také na sektor VIP v hledišti. Krátce poté delegát svazu s rozhodčím na pokyn velitele policejního zásahu zápas ukončil.

Slávisté tak pojedou k odvetě druhé nejvýznamnější domácí soutěže s tříbrankovým mankem. Pokud chtějí myslet na postup v základní hrací době, musí zvítězit o čtyři a více branek, případně o tři góly v případě, že domácí také skórují. Případná výhra 3:0 by znamenala penaltový rozstřel.

Slavii vedle kontumace s největší pravděpodobností čeká také trest od disciplinární komise. Pražanům podle řádu hrozí pokuta až deset milionů korun, uzavření stadionu na několik zápasů a možnému postihu čelí také hlavní pořadatel. Disciplinárka bude případ řešit ve čtvrtek.

Autor: ČTK