Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Prymula o stopce sportu: Že fotbal testuje? Ano, ale nemůžeme dělat výjimky

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) 23. září 2020 v Praze představil nová opatření proti šíření covidu-19. foto: ČTK

Praha - Víceméně přislíbil, že se fotbalová liga po nucené dvoutýdenní pauze opět rozběhne. „Opatření nemají za cíl diskreditovat sport, jsou tady na čtrnáct dnů a co se týká profesionálních soutěží, tak ty nepochybně budou bez diváků znovu obnoveny,“ prohlásil ministr zdravotnictví Roman Prymula.
  15:43

Prymula vystoupil po boku premiéra Andreje Babiše na mimořádném brífinku, kde se znovu vyjadřoval k opatřením, která byla oznámena ve čtvrtek.

„Opatření se týkají sportovních aktivit, protože máme povědomí o tom, že při nich dochází k šíření nákazy, možná ne až tak u profesionálních sportovců jako u těch, kteří se věnují volnočasovým aktivitám,“ řekl.

„Jsme napadáni, že jsme zavřeli fotbalové soutěže, protože fotbalisté se testují. Ano, je to pravda. Ale přistoupili jsme k tomu plošně, protože kdybychom dělali výjimky, tak je tady mnoho sportů, které budou říkat, že jsou méně rizikové. Musíme jako potenciálně rizikový brát celý segment,“ uvedl Prymula.

Reagoval tím na prohlášení Sparty nebo nespokojenost Ligové fotbalové asociace, jež v tuzemsku řídí dvě nejvyšší soutěže. Ta vyjádřila nepochopení, rozhořčení.

Zástupci profesionálního fotbalu v souladu s nejvyššími představiteli státu i hygieny už v létě dohodli podmínky, za jakých bude možné trénovat a hrát utkání, aniž by kvůli nakaženým jednotlivcům musela do karantény celá mužstva.

Do opatření proti šíření koronaviru fotbal investoval miliony korun a dosud se mu daří předcházet masivnímu nárůstu nakažených. Hráči a trenéři jsou před každým kolem pravidelně testováni, někteří z nich opakovaně. Celkem bylo provedeno přes 3 100 odběrů, pozitivních případů bylo pouze 39.

„Omezení konání zápasu dle našeho názoru postrádá opodstatnění,“ nechal se slyšet Dušan Svoboda, šéf LFA.

„LFA a její členské kluby investují značné finanční prostředky do preventivních opatření, které mají za následek, že komunitní prostředí profesionálního fotbalu je z hlediska šíření koronaviru pravděpodobně jedno z nejbezpečnějším v celé zemi. Hráči i realizační týmy jsou nepřetržitě testování a dodržují řadu přísných protiepidemiologických opatření,“ uvedl mimo jiné v oficiálním prohlášení.

Vláda ve čtvrtek rozhodla, že v Česku od pondělí dva týdny nepoběží žádné organizované sportovní soutěže. Vnitřní sportoviště se pro veřejnost uzavřela už dnes, pro registrované sportovce platí zákaz od pondělí. Na těch venkovních platí limit dvacet osob.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský.
Hráči Slavie se radují ze čtvrtého gólu, který dal Tomáš Holeš (třetí zprava).

Výjimku by měly dostat pouze mezistátní události, tudíž prozatím nejsou ohroženy domácí duely účastníků Evropské ligy – Sparty, Liberce a Slavie.

První zápasy základních skupin Evropské ligy jsou na programu 22. října, čili v druhém týdnu, na který se opatření vztahují. Doma hraje Sparta proti Lille a Liberec s Gentem, slávisté se představí v Izraeli proti Beer Ševě.

Prymula na brífinku upřesnil, zda budou mít profesionální sportovci vůbec možnost se připravovat, což po čtvrteční tiskové konferenci nebylo jasné.

„Od pondělí by měl celý systém vypadat tak, že se mohou scházet pouze skupiny při venkovním sportovním tréninku, případně při volnočasových sportovních aktivitách v počtu do dvaceti lidí,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Znamená to, že profesionální fotbalisté v tréninku pokračovat mohou, byť v omezeném režimu. Lze předpokládat, že v přípravě kluby rozdělí své kádry na dvě a více částí, případně na víc ploch, aby nařízením vyhověly.

To hokejisté mají smůlu, výjimku pro přípravu na ledě zatím nedostali. „Tréninková činnost je prozatím opravdu zakázána,“ potvrdil šéf hokejové extraligy Josef Řezníček.

Česká unie sportu chce vyjednat lepší podmínky

Její představitelé poslali v pátek dopis Národní sportovní agentuře a premiérovi Andreji Babišovi.

„Dostáváme dotazy od předsedů sportovních svazů, s některými jsem osobně mluvil. Naším hlavním cílem je umožnit, aby profesionální sportovci a reprezentanti mohli trénovat. Tato skupina přece nemůže být zcela odtržena od pohybu na několik týdnů a pak najednou začít soutěžit. Musí se rovněž připravovat ve vnitřních sportovištích,“ prohlásil Miroslav Jansta, předseda ČUS.

V dopise také argumentuje tím, že do restaurací se chodit může a u stolu mohou být maximálně čtyři lidé. „Proč by tato skupina sportovců v regulovaném počtu nemohla využívat vnitřní sportoviště? Když jsou navíc často pod neustálou kontrolou a pravidelně chodí na testování?“

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...