130 let
Kevin de Bruyne z Manchesteru City.

Kevin de Bruyne z Manchesteru City. | foto: Reuters

PSG, Barcelona, Real? Nikoliv, nejdražším fotbalovým kádrem disponuje ManCity

Sport
  •   9:09
PRAHA - V přestupových dostizích neměli letos v létě konkurenci především bohatí arabští šejkové stojící za francouzským Paris St. Germain. Kde kdo by tak čekal, že nejhodnotnější kádrem tak bude disponovat momentální suverén Ligue 1. Jenže tomu tak.

Specializovaný web CIES Football Observatory se specializuje na různé statistiky ze světa fotbalu. Poslední článek se věnuje ceně kádrů jednotlivých klubů z anglické, španělské, německé, italské a francouzské ligy v závislosti na tržní hodnotě jejich hráčů.

Výsledek? Dle matematických algoritmů, které experti tohoto projektu využívají, obsadily čtyři z pěti prvních míst celky z Premier League.

Na čele ale není Manchester United, nebo mistrovská Chelsea, ale Manchester City. Cena jeho týmu (bez hráčů poslaných na hostování, nebo kteří v týmu hostují)? Téměř 1,2 miliardy eur. Nejdražším hráčem týmu je Belgičan Kevin de Bruyne, jeho cena byla vypočítána na 145 milionů eur.

Vedoucí celek nejvyšší anglické soutěže má ve svém kádru jako jediný ještě další tři „stomilionové“ hráč – Leroy Saného, Raheema Sterlinga a Gabriela Jesuse.

Nejdražší kádry fotbalových klubů v pěti nejlepších ligách Evropy.

Na druhém místě je Tottenham (1,173 miliardy eur), jehož hlavní hvězdou je Harry Keane (186 milionů eur), až třetí pak Barcelona (1,13 miliardy eur).

Zajímavostí budiž, že nejcennějším hráčem katalánského celku je Uruguayec Luis Suaréz (134 milionů eur) a nikoliv kapitán Lionel Messi. Oba jsou přitom vrstevníci, letos oslavili 30. narozeniny.

Za pomyslnými medailisty je čtvrtá Chelsea a pátý Manchester United. Až šesté místo patří Realu Madrid, osmé PSG s Neymar, který má nejvyšší tržní hodnotu ze všech fotbalistů (218 milionů eur), což je čtvrtina celého kádru pařížského celku (864 milionů eur).

Nejlepší italský celek – Juventus – obsadil desátou příčku, lídr německé bundesligy Bayern pak příčku třináctou.

Autor: Antonín Vavrda