Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Fotbalové MS v Rusku: další Putinova šance pro zviditelnění země

Vladimír Putin

  6:00
PRAHA - V roce 2018 se poprvé v historii bude konat mistrovství světa ve fotbale na ruském území. Prezident Ruska Vladimir Putin ale hodlá dosáhnout v tomto roce hned dvou významných vítězství – sportovního a politického. Čekají ho prezidentské volby.

Ruský prezident Vladimir Putin. foto: Reuters

Rusko plánuje překonat fotbalové mistrovství v Brazílii ve všech směrech. Organizačním, sportovním i politickém. Podobně, jako se ruský prezident Vladimir Putin snažil využít zimní olympiádu v Soči k propagaci své země a zvýšení své vlastní popularity, použije tak i fotbalové klání. Ruská vláda vyčleňuje z rozpočtu značné sumy a prezentuje pořadatelství jako významný politický úspěch i jednoznačnou zásluhu vedení země.

Jen jedno se možná prezidentu Putinovi nepovede – donutit Rusy, aby začali víc fandit, a ruské hráče, aby hráli s větším zápalem. V Brazílii se jim nepodařilo vyhrát jediný zápas, přesto Putin finále sledoval přímo na stadionu. A převzal pomyslnou štafetu od brazilských pořadatelů.

Stejně jako po okupaci gruzínské enklávy Jižní Osetie ruskou armádou se ozvaly ve světě hlasy volající po zákazu, nebo alespoň bojkotu zimní olympiády v Soči, i letos se kvůli Ukrajině o ruském pořadatelství fotbalového mistrovství diskutuje.

ČTĚTE TAKÉ

Začátkem března se američtí senátoři Mark Steven Kirk a Dan Coats obrátili k prezidentovi FIFA Josephu Blatterovi a požádali ho, aby pozastavil Rusům členství.

Kvůli okupaci Krymu a vměšování se do vnitřních věcí Ukrajiny. Jenže prezident Blatter je jiného mínění. Fotbal má podle něj lidi spojovat a ne rozdělovat a politika se nemá do sportu vůbec míchat.

Prezident Putin byl s takovou reakcí navýsost spokojen. A snaží se dokázat, že vyjde zájemcům o fotbal ve všem vstříc: například již byl přijat federální zákon o speciálním, zjednodušeném vízovém režimu pro cizince, kteří se podílejí na pořádání mistrovství v Rusku.

Samozřejmě, jak tomu bylo i na olympiádě, všichni oficiální hosté, hráči a sportovní funkcionáři budou moci vstoupit do Ruska bez víza. Tentokrát se to ovšem týká i všech fanoušků. „Takový precedent světová historie fotbalových mistrovství nepamatuje,“ říká Putin.

Ruské MS se bude konat na dvanácti stadionech v jedenácti městech, která cizinci běžně nenavštěvují. Například v Saransku, metropoli ruské republiky Mordova. Chybí tady jakákoliv fotbalová infrastruktura. Včetně toho nejdůležitějšího – stadionů. Putin se snaží postupovat stejně jako v případě olympiády v Soči – stavby a další zařízení potřebná k mistrovství mu zaplatí jeho věrní oligarchové.

Stadionu Lužniky naroste kapacita

Ovšem pokud jim na to ještě někdo půjčí – dluhy za grandiózní olympijské stavby řada firem bankám není schopna splácet a banky teď ťukají na víko státní kasy. Chtějí, aby jim stát miliardové ztráty kompenzoval. Zda náklady na tyhle „faraonské“ projekty ruský rozpočet unese, nikdo neví.

Kromě olympiády a MS ve fotbale se Putin před volbami musí občanům zavděčit ještě něčím hmatatelnějším – jako jsou sociální dávky například. K tomu mu přibyl Krym, který spolyká také pár miliard.

Zahájení mistrovství a finálový zápas se uskuteční v Moskvě na stadionu Lužniky. I ten musí projít náročnou rekonstrukcí, která začala letos a po níž se na něj vejde až 90 tisíc diváků. Ovšem pokud vůbec budou tak velké stadiony zapotřebí – zájem o fotbal v Rusku není příliš velký.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...