Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Řádění při derby odneslo 16 lidí

Sport

  15:06
PRAHA - Při násilnostech fotbalových výtržníků na pondělním derby mezi Slavií a Spartou musela záchranná služba ošetřit 16 lidí. Celkovou škodu pak pořadatelé vyčíslili na více než půl milionu korun.

Derby ovlivnilo řádění fanoušků obou táborů. foto: Michal DoležalČTK

Ze stadionu převezli záchranáři 13 zraněných, další tři ošetřili na místě. Podle Jitky Pleschingerové ze záchranné služby Pragomedika s. r. o. šlo především o poranění hlavy a popáleniny od dělbuchů.

Derby ovlivnilo řádění fanoušků obou táborů.Mluvčí pražské policie Iva Knolové řekla, že zraněni byli při zásahu čtyři policisté ze speciální pořádkové jednotky. Všichni utrpěli popáleniny, jednoho převezla záchranka do nemocnice a je v pracovní neschopnosti.

V souvislosti s derby policisté zadrželi celkem 26 lidí. Pět z nich rozpoutalo rvačku v prodejně automobilů ve Strakonické ulici. Jejich jednání řeší policie jako přestupek. Dalších 21 fanoušků stíhá policie pro trestný čin výtržnictví, dva z nich i pro útok na veřejného činitele.



Uvozovky dolníPo dohodě policie s fotbalovým klubem a bezpečnostní agenturou byla změněna taktika zákroku a došlo k tomu, že policisté byli během celého utkání přímo na stadionuUvozovky horní


Bez konfliktu se neobešel ani příchod fanoušků na stadion. Poté co se někteří pokusili protlačit dovnitř bez platné vstupenky, policisté zasáhli a příznivci po nich začali házet zápalné lahve a pyrotechniku. Na stadionu policie původně nechtěla zasahovat.

O bezpečnost i vstupní kontrolu se měla postarat bezpečnostní agentura, kterou si najala Slavia. Policie měla zasáhnout pouze v případě, že by agentura situaci nezvládla. "Po dohodě policie s fotbalovým klubem a bezpečnostní agenturou byla změněna taktika zákroku a došlo k tomu, že policisté byli během celého utkání přímo na stadionu," uvedla Knolová.

Celkovou škodu, ktrou výtržníci napáchali odhadují pořadatelé na více než půl milionu korun. "Škoda vznikla na vytrhaných sedačkách na tribunách, jichž vandalové zničili kolem pěti set," řekl mluvčí Slavie Ondřej Zlámal s tím, že výše škody bude ještě upřesněna.

"Poškozeny byly sektory domácích i hostujících fanoušků. V tom domácím je vytrháno asi 150 sedaček, ve sparťanském 300 až 400. Každá stojí asi 800 korun a navíc je třeba počítat montáž," uvedl Zlámal.

Autor: