130 let

Rada ve Wembley. | foto: ČTK

Radu potěšila atmosféra v týmu

Sport
  •   15:31
PRAHA - Především atmosféra uvnitř mužstva a jeho soudržnost potěšily nového trenéra fotbalové reprezentace Petra Radu, který v tomto týdnu absolvoval s národním týmem premiérové třídenní soustředění završené cennou remízou na hřišti Anglie. Rozpoložení v mužstvu jej nadchlo ještě víc než hra a výsledek v utkání ve Wembley. Pro budoucnost národního týmu to považuje za téměř to důležitější.

Uspokojila ho kombinační souhra, jak hráči plnili někdy i nově svěřené role, ale viděl také prý nedostatky, na kterých musí s mužstvem zapracovat. "Bylo zřejmé, že nerozhodovaly individuality, ale kolektivní výkon. To je pro mě cenné zjištění, stejně jako to, jak někteří hráči do sestavy zapadli," řekl kouč a vyzdvihl výkon Šírla, ale také Kováče či Poláka, kteří nehráli na svých obvyklých "reprezentačních" postech.

Především Radek Šírl a jeho úniky po levé straně představovaly pro anglickou defenzivu neustálé nebezpečí. "Bylo na něm vidět, že je mnohem lépe rozehraný než ostatní hráči. Zvládá dobře náročný program, který měl v poslední době, " pochvaloval si Rada výkon nováčka, který měl dosud odehráno v reprezentaci pouze 45 minut.

Stejně tak se pochvaly dočkali také Radek Kováč i Jan Polák, kteří se dobře srovnali ve středu hřiště na nezvyklých postech. "U postu defenzivnějšího hráče jsem místo Galáska uvažoval také o Rajnochovi, ale Kováč to zvládl velmi dobře. A Honza Polák prokázal, že má větší tvůrčí schopnosti. Jeho výhodou je i skutečnost, že se umí prosadit v koncovce," řekl na adresu záložníka Anderlechtu.

Nedostatkem naopak byly obranné standardní situace. "A vůbec nezáleží na tom, že je proti nám zahrával v tomto směru výjimečný Beckham. Musíme vylepšit zónové bránění, ostatně podobně jsme bránili stejné situace i pod mým předchůdcem," upozornil kouč, že se nesnažil během krátké doby změnit herní návyky.

Co ale Radu zjevně potěšilo nejvíce, byla atmosféra v mužstvu a několik pohovorů, které vedl s klíčovými hráči. "Za Čechem a Rosickým jsme kvůli jejich programu dosud nemohli zajet, a tak jsem s oběma osobně mluvil. Jsou to zkušení hráči, na jejich bedrech bude hodně zodpovědnosti. A já z jejich názorů mám velmi dobrý pocit," svěřil se Rada. S kapitánem Rosickým konzultoval i jeho aktuální zdravotní stav. "Tomášova léčba sice postupuje podle plánu, ale na Severní Irsko ještě nebude připraven," oznámil.

Mluvil také s dalším marodem, který se za týmem vydal, Markem Matějovským, ale velkou váhu Rada přikládal především debatě s Milanem Barošem. "Už jeho nominace vyvolala dohady, ale menší rozehranosti jsem se u něj nebál, vždyť absolvoval celou přípravu. Shodli jsme se však na tom, že do budoucna musí se svým angažmá rychle něco dělat, protože pak by jeho pozice mohla být problémová," přiblížil kouč téma rozhovoru, které se prý stočilo i na Barošovy nefotbalové prohřešky a na nepříliš vstřícné mediální chování útočníka.

Osobně prý Rada zažil ve středu neobyčejné okamžiky. "Hrát ve Wembley je pokaždé výjimečné, cítil jsem mrazení a možná větší tlak od médií. Náš realizační tým je ale plný pozitivních lidí, kteří mi s premiérou hodně pomohli," vyznal se kouč, který se ve čtvrtek dožil 50 let.