Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Rajchl: Situace nároďáku je vážná. Spekulovat ale nechci

Sport

  20:18
PRAHA - Absolutní zmar. Tak reagují fotbaloví fanoušci na včerejší výkon národního týmu v Norsku. Po porážce 0:3 ale panzjí velké rozpaky i na Strahově, v sídle Fotbalové asociace ČR. "Ten výkon byl neskutečně tristní," kritizuje výběr trenéra Bílka místopředseda Jindřich Rajchl, dosud jediný kandidát na uvolněné místo po Ivanu Haškovi.

Norsko - Česko. foto: ČTK

LN Jak byste ohodnotil včerejší výkon fotbalové reprezentace?
Asi jako každý fotbalový fanoušek v této zemi jsem byl z toho výkonu velmi rozčarován. Na tom výkonu nebylo nic pozitivního, takže jednoduše řečeno: velká nespokojenost.

PO PORÁŽCE ČESKA V NORSKU 0:3

LN Fanoušci volají po odchodu trenéra Bílka. Má důvěru dosud jediného kandidáta na předsedu asociace?
O jakýchkoliv změnách rozhoduje výkonný výbor, kde má každý člen jeden hlas. A to platí případně i pro předsedu. Nyní jsme požádali manažera reprezentace Vladímíra Šmicera, aby nám připravil analýzu a návrh opatření, které hodlá učinit, aby se podobný výkon neopakoval. Chceme si promluvit s trenérem, jeho asistenetm i manažerem reprezentace. Podle toho učiníme rozhodnutí. Já samozřejmě nejakou představu mám, ale nejprve chci rozebrat příčiny, proč byl výkon takhle tristní. A podle toho se definitivně rozhodnu.

LN Je možné, že by Bílek nedokončil kvalifikaci?
K tomu se momentálně nechci vyjadřovat. Každé rozhodnutí musí vyjít z analýzy a rozpravy na výkonném výboru. S tím, že zásadní slovo by měl mít Dalibor Kučera jako zastupující předseda asociace.

LN Je jednou z alternativ i rozšíření realizačního týmu o trenéry mládežnických výběrů, které produkovaly modernější fotbal?
Já opravdu nechci spekulovat. To by bylo nezodpovědné. Pojďme postupovat krok po kroku. Vyslechneme analýzu, a pak se rozhodneme o dalších krocích.

Norsko - Česko.

LN Je tato analýza mimořádným krokem nebo jste ji požadovali i po některých předešlých zápasech?
Je to mimořádná situace. Když jsme prohráli zápas s Litvou, výsledek nebyl ideální, nicméně byli jsme lepší a nedali penaltu. Potom jsme vyhráli vlastně všechny zápasy v kvalifikaci a se Španělskem jsme podali vynikající výkon. Tahle situace a včerejší výkon je ale nesmírně alarmující, zvlášť s ohledem na to, že nás čeká rozhodující fáze kvalifikace. Proto jsme sáhli k tomuto opatření. Situace je opravdu vážná a musíme ji řešit.

LN Našel jste vůbec nějaká pozitiva?
Ve včerejším zápase jen brankáře Petra Čech. Nic jiného pozitivného jsem neviděl.

Norsko - Česko (Riise střílí branku).

LN Zeptám se vás proto jako fanouška: Baví vás ještě koukat na reprezentační zápasy?
Všechno má nějaké historické souvislosti. My jsme zvyklí, že jsme měli Poborského a Nedvěda a byli jsme jeden z nejlepších týmů na světě. To v současné době nejsme. To je realita. Z optiky výkonů, které jsme podávali třeba na evropském šampionátu v Portugalsku, jsou všechny výkony o stupěň níž. Ten tým zkrátka není tak silný. Na druhou stranu tam byla vidět bojovnost a chuť po vítězství. A také určité náznaky, že se můžeme dočkat pozitivního zlomu. Ten ale nepřišel. Včerejší výkon v ostré generálce byl neskutečně tristní. Každý správný manažer musí reagovat a my reagovat budeme.

LN Bude ochota dělat změny, když se blíží volba předsedy Fotbalové asociace ČR?
Tady můžu mluvit jen sám za sebe. Z mého pohledu je jediným imperativem úspěch české reprezentace. To, jestli někdo bude nebo nebude předsedou, nebude hrát v mém rozhodování roli. Nehci se chovat alibisticky. Musíme udělat vše proto, aby se nároďák dostal na Euro.

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč