Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Přestupová bomba před mistrovstvím světa: Barcelona ulovila Rakitiče

Sport

  16:02
BARCELONA/PRAHA - První velký přestup fotbalového léta se zrodil těsně před startem brazilského šampionátu. Ivan Rakitič, blonďatý kapitán vítěze Evropské ligy FC Sevilla, přestupuje do FC Barcelona. Chorvatský reprezentant tak má velký týden, neboť ve čtvrtek nastoupí v zahajovacím utkání mistrovství světa proti domácímu týmu.

Fotbalisté Sevilly. Carlos Bacca (vlevo) a Ivan Rakitič. foto: Reuters

Dohodu oba kluby uzavřely v pondělí večer po dlouhém jednání v Seville. Barcelona zaplatí za šestadvacetiletého ofenzivního záložníka 19 milionů eur a k tomu přidá Denise Suáreze ze svého B-týmu.

Katalánci původně nabízeli 12 milionů a dva hráče navrch, na jednání ale dorazil předseda Sevilly José Marias Cruz a Barca musela podle španělského listu El Mundo Deportivo přitlačit.

Je zřejmé, že Barcelona tímto způsobem hledala náhradu za Ceska Fábregase, který má údajně namířeno do Chelsea za 33 milionů eur.

Petr Čech dělá drzou kličku Ivanu Rakitičovi.

"To bude něco, poprvé v historii bude v El Clásiku hrát Chorvat proti Chorvatovi. Spoluhráči ze zálohy národního týmu Rakitič a Modrič budou stát na opačných stranách bojiště," píše Tomislav Židak ze záhřebského deníku Jutarnji list. "Luka Modrič je už stálou oporou Realu, vítěze Ligy mistrů, a Ivan Rakitič dovedl Sevillu k triumfu v Evropské lize. Takové souboje, to tady ještě nebylo," těší se.

Spokojeny jsou prý všechny strany - Barcelona, která získala poměrně levně špičkového hráče, Sevilla, která vydělala, a samozřejmě i Rakitič. Ten bude ročně pobírat čtyři miliony eur za hru po boku Messiho a Neymara.

"To je sen milionů fotbalistů, ale splní se Ivanovi," dodává Židak, podle něhož se Rakitič zařadil po bok Zvonimira Bobana (AC Milán), Roberta Prosinečkiho (Real) a již zmíněného Modriče, největších hvězd chorvatského fotbalu za éry samostatnosti.

Na skleničku za informace

"Raketa", jak se Rakitičovi přezdívá, se stal tématem číslo jedna také v Brazílii. "Přepadají nás tady místní kolegové, touží po pár větách nové posily Barcelony. Jenže odpověď je vždycky stejná - Rakitič v těchto dnech o přestupu mluvit nehodlá, přednost má soustředění na zápasy během šampionátu," líčí na stránkách zmíněného deníku jeho zpravodaj Davorin Olivari a zmiňuje utkání proti Brazílii, Kamerunu a Mexiku. "Takže nás místní hostí nápoji výměnou za informace o Rakitičovi, jeho životě, kariéře nebo rodině."

K přestupu Rakitiče do katalánského velkoklubu se vážou také reakce brazilských médií, a to s výhledem na čtvrteční zahajovací zápas mistrovství. "Modrič - Real, Rakitič - Barcelona. Chorvatská záloha je silnější než naše?" zní otázka v jednom z titulků.

Podle některých komentářů v brazilském tisku může tento vagon pozornosti, který nyní najel do chorvatského sídla v Praia do Forte, soupeřovu týmu ublížit. "Spíše ale přestup Rakitiče do Barcelony ještě víc pozvedne sebevědomí Chorvatů," zní názor většiny.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...