Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slávista Kúdela vyfasoval exemplární trest za rasismus, přijde i o Euro. Kamara si nezahraje tři zápasy, Rangers zaplatí

Kamara a Kúdela při zápase Rangers vs. Slavia. foto: Reuters

Praha - Fotbalista Slavie si za údajný rasismus odnesl exemplární desetizápasový trest, informovala britská média. Toho rozhodnutí zaskočilo, obvinění z rasismu nadále odmítá. Spolu s advokátem zvažují odvolání .Podle verdiktu se zákaz týká i reprezentace, což znamená, že obránce přijde o nadcházející Euro. Pykat bude i finský reprezentant Kamara, který obdržel za fyzický útok na českého obránce po zápase stopku na tři zápasy.
  13:30aktualizováno  17:36

Fotbalový klub Rangers, který v osmifinále Evropské ligy vypadl s Pražany, musí přijmout pokutu a trest neminul ani Roofeho za brutální faul na gólmana Koláře.

Disciplinární komise Evropské fotbalové asociace UEFA mu vyměřila pokutu ve výši 9000 eur (přes 233 tisíc korun) za chování fotbalistů během a po zápase. Trest dostal i útočník Kemar Roofe, jenž zranil brankáře Slavie Ondřeje Koláře a za svůj zákrok byl vyloučen.

Verdikt Komise vynesla v úterý, zveřejnila jej na své úřední desce ve středu. Za „nevhodné chování týmu (pět hráčů a více)“ dostal skotský klub pokutu 9000 eur, kterou musí zaplatit do 90 dnů od zveřejnění rozhodnutí.

Verdikt Disciplinární komise UEFA nad Rangers.
Rangers vs. Slavia: Kemar Roofe vidí od rozhodčího Orla Grinfeelda zaslouženou...

Podle oficiálního prohlášení UEFA Kúdelovi rasismus prokázala, byť Slavia v minulém týdnu uvedla, že vyšetřovatel, který se událostmi v Glasgow zabýval, důkaz nenašel. Právě proto Kúdelu vysoký trest překvapil.

„Jsem zaskočen, že disciplinární komise UEFA dospěla k jinému závěru než předtím její inspektor. Podle něj neexistovaly přesvědčivé důkazy pro mé obvinění z rasismu, které nadále odmítám,“ uvedl Kúdela v prohlášení, které ČTK zaslala advokátní kancelář Urban & Hejduk, jež ho zastupuje.

„Zpětně si uvědomuji, že byla chyba za Glenem Kamarou vůbec chodit a cokoliv mu říkat. V zápase byly emoce a já už to teď bohužel nedokážu vrátit zpátky. Je mi to moc líto,“ dodal Kúdela.

Slavia na rozdíl od hráče odvolání nezvažuje. „Ondrovi byl uložen trest na 10 zápasů UEFA a toto rozhodnutí jako klub respektujeme. Ondra v žádném případě neměl přistoupit k hráči soupeře. Lituji toho a omlouvám se Glenu Kamarovi za situaci, která zjevně způsobila utrpení jemu a jeho spoluhráčům i všem spojeným s Rangers a Slavií. Podnikám pozitivní kroky, abych zabránil tomu, aby se taková situace v našem klubu již nikdy neopakovala,“ uvedl na webu Slavie předseda jejího představenstva Jaroslav Tvrdík.

„Chceme se ještě více poučit ze současné situace, navázat spolupráci s některou z významných protirasistických organizací a pozvat ji ke spolupráci s klubem formou školení. Je to pro nás příležitost k organizaci širšího dialogu, který by měl vést k porozumění mezi lidmi v Česku i ve Velké Británii, a to ve prospěch všech hráčů, fanoušků a občanů,“ dodal.

Incident se odehrál před čtyřmi týdny v závěru odvety. 

Další tresty

Trest si odnesl i útočník domácího týmu Kemar Roofe, jenž velice nebezpečným zákrokem po pár minutách na hřišti vážně zranil brankáře Slavie Ondřeje Koláře, který musel kvůli brutálnímu faulu vystřídat. Roofe ihned dostal od rozhodčího červenou kartu, nyní se jeho činem zabývali činovníci UEFA a došli k závěru, že šlo o „nebezpečné napadení jiného hráče“ a udělili mu trest zákazu startu v celkem čtyřech utkáních pod správou UEFA.

Kolář utrpěl zlomeninu v obličeji a řada fandů se bála, že má jeden ze základních kamenů Slavie po sezoně. Místo toho se Kolář vrátil do branky hned v prvním čtvrtfinálovém zápase Evropské ligy na půdě londýnského Arsenalu, kde pomohl k důležité remíze 1:1. O víkendu navíc vychytal čisté konto i v pražském derby se Spartou (2:0).

Kromě toho ještě během odvety osmifinále Evropské ligy došlo ke konfliktu mezi obráncem Slavie Ondřejem Kúdelou a hráčem Rangers Glenem Kamarou. Údajně mělo podle tvrzení skotského klubu při utkání dojít k rasistické urážce finského fotbalisty, což Kúdela popřel, soupeři prý řekl jen „You´re fuc**** guy“ (v překladu Ty seš ale zku***** chlap.).

UEFA boj s rasismem nemyslí vážně, důkazy proti Kúdelovi jsou přitom zdrcující, tvrdí právník Kamary

Po zápase měl naopak Kamara za dozoru trenéra Rangers Stevena Gerrarda napadnout Slávistu v útrobách stadionu. Minulý týden poznamenal vyšetřovatel, že důkaz rasistické urážky nenašel ani na jednom ze záběrů.

Přesto Ondřej Kúdela obdržel dlouhý desetizápasový trest, naproti tomu Kamara si za fyzický útok odnesl třízápasovou stopku. 

Český reprezentační obránce měl preventivně zastavenou činnost na jedno pohárové utkání, ale ke čtvrtečnímu úvodnímu čtvrtfinále Evropské ligy na stadionu londýnského Arsenalu stejně neodcestoval vinou zranění. Oproti tomu inspektor prý navrhl trest pro Kamaru za napadení Kúdely. UEFA už kvůli tomu začala finského záložníka tmavé pleti vyšetřovat.

Autoři: , ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...