130 let
Fotbalová rozhodčí Lucie Ratajová.

Fotbalová rozhodčí Lucie Ratajová. | foto: Yan Renelt, MAFRA

Chybující asistentka dostala trest na 4 zápasy. ‚Pořád je ale jednou z nejlepších‘

Sport
  •   16:13aktualizováno  17:35
PRAHA - Komise rozhodčích Fotbalové asociace potrestala asistentku sudího Lucii Ratajovou pozastavením činnosti na čtyři utkání za chyby v prvoligovém utkání Brno - Sparta. Chybně posoudila zejména ofsajdovou situaci v nastavení, ze které Zbrojovka vytěžila vyrovnání na konečných 3:3.

„Sama Lucie připustila, že to byla chyba. Myslela si, že hráč Sparty hrál úmyslně, že to nebyla jen teč. Když to viděla v televizi, přiznala, že to byla její chyba. Navíc Hyčka bránil ve hře brankáři, už kvůli tomu se měl ofsajd mávat,“ řekl šéf komise Michael Listkiewicz.

„Byly tam dva neregulérní góly a ovlivnilo to výsledek. Ale zároveň předvedla v utkání i pozitivní věci a jednou tam hlavnímu hodně pomohla. Nakonec jsme se rozhodli pro tento trest,“ dodal Listkiewicz.

‚Šovinisté‘ Koubek a Vácha se omluvili. Sparta je ‚potrestala‘ tím, že musí na tréninky žen

Jde o vyrovnaný nejvyšší trest nové komise rozhodčích pod jeho vedením. Stop na čtyři zápasy dostali v srpnu hlavní rozhodčí Jan Jílek a jeho asistent Zdeněk Dobrovolný po utkání Jihlavy se Slavií.

Podle Listkiewicze je však Ratajová kvalitní asistentkou. „Znám ji dlouho. Viděl jsem ji na ženských mistrovstvích světa a je to jedna z nejlepších asistentek na světě. Jedna, dvě chyby to nezmění. Chybovat může každý,“ řekl šéf sudích.

Chyba Ratajová rozzlobila hráče Sparty Tomáše Koubka a Lukáše Váchu, kteří se bezprostředně po zápase směrem k sudí vyjádřili, že „by měla být raději u plotny“. Po vlně kritiky se za své sexistické výroky fotbalisté omluvili, vedení Sparty se je i tak rozhodlo potrestat tím, že Koubek i Vácha musí absolvovat několik tréninků s ženským týmem Sparty a stanou se též ambasadory zápasu ženské Ligy mistrů.

Rozruchu kolem těchto poznámek si všimla i zahraniční média včetně BBC či americké ESPN.

Komise trestala i další sudí

Komise v úterý trestala i další sudí. Pozastavenou činnost na dva zápasy mají hlavní rozhodčí Jiří Houdek za chyby v utkání Příbram - Slovácko a asistent Michal Urban, který několikrát chyboval v duelu Slavia - Karviná. Jedno kolo si nezapískají hlavní sudí Karel Hrubeš za souboj Jihlavy s Bohemians a Zbyněk Proske za utkání Plzeň - Hradec Králové.

Za zápasy v druhé nejvyšší soutěži FNL mají pozastavenou delegaci na dvě utkání Peter Mrázek (Olomouc - Žižkov) a asistent Adam Horák (Opava - Prostějov). Jedno utkání bude stát Pavel Rejžek za zápas Frýdek-Místek - Vítkovice.

Autoři: ČTK, oka