Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Real navrhuje top týmům odtržení od UEFA a založení vlastní Superligy

Sport

  21:45
PRAHA - Německý deník Der Spiegel přišel v pátek se zprávou, že 16 evropských klubů obnovilo myšlenku účastnit se po vzoru basketbalové Euroligy vlastní soutěže mimo současné fotbalové struktury s názvem Superliga. Impuls k opuštění Ligy mistrů, kterou pořádá Evropská fotbalová unie (UEFA), kvůli většímu výdělku dal ostatním týmům vítěz posledních tří ročníků Ligy mistrů Real Madrid. Kluby by tak zároveň vystoupily z UEFA.

Budou Cristiano Ronaldo a Lionel Messi hrát evropskou Superligu? foto: Reuters

Zlomil taxikáři čelist. Někdejší útočník Arsenalu byl proto poslán do vězení

Ve zmíněné šestnáctce, která by se mohla Superligy od roku 2021 účastnit, je i Bayern Mnichov. Der Spiegel totiž zveřejnil mailovou komunikaci, kterou Real Madrid řídí.

„Domnívám se, že tato liga přijde jeden den. Ale neptejte se mě, kdy,“ uvedl pro list Der Spiegel předseda Bayernu Mnichov Karl-Heinz Rummenigge.

Vedle Realu a Bayernu je dalších 9 týmů, které by v soutěži hrály pravidelně. Jedná se o FC Barcelona, ​​Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City, Liverpool, Paříž Saint-Germain, Juventus Turín a AC Milan.

Spolu s těmito 11 zakladateli evropského společenství by v první sezoně Superligy soutěž jako hosté hráli i fotbalisté Atlétika Madrid, Borussie Dortmund, Olympique Marseille, Interu Milán a AS Řím.

El Clasico - FC Barcelona vs. Real Madrid (Messi a Ronaldo)
Tři nominovaní na Zlatý míč 2014. Manuel Neuer, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo.

Der Spiegel také oznámil, že stejně jako v basketbalu existuje EuroCup, tak i Superliga by měla nižší soutěž, z níž by se do soutěže postupovalo. 

V současné době rozděluje UEFA 32 klubům, které se probojují do základní fáze Ligy mistrů 2,04 miliardy eur, nejúspěšnější kluby vydělávají až 100 milionů. 

Už dvacet let však špičkové evropské kluby uvažují o tom, že se osamostatní. Otázkou však je, jestli by v takovém případě hrály své domácí soutěže, či nikoliv.

„Dokud tu budu šéfem, BVB Bundesligu neopustí,“ odpověděl na otázku Spiegelu šéd Borussie Dortmund Hans-Joachim Watzke.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...