130 let
Španělsko - Paraguay (Villa se raduje).

Španělsko - Paraguay (Villa se raduje). | foto: Reuters

Recept na mistrovský titul: musíte mít styl a střelce

Sport
  •   12:02
PRAHA - Vydali se trochu jinou cestou, ale po měsíčním snažení dorazili fotbalisté Španělska a Nizozemska do stejného bodu. Jsou ve finále mistrovství světa. Hledat favorita před závěrečným soubojem šampionátu je obtížné, nejcennější trofej by si zasloužili oba. Hraví mistři Evropy sázející na fotbalovou eleganci se od tradičně dravého mužstva v oranžovém liší, v řadě hledisek jsou si ale nedělní soupeři také velmi podobní.

Umějí vyhrávat vyrovnané zápasy. Časy, kdy se týmy dělily na jednoznačné favority a outsidery, už patří minulosti, dnes jsou rozdíly daleko zanedbatelnější. Kdo jich umí využít, slaví úspěch. Stačí si porovnat skóre finalistů. Ze svých šesti zápasů Španělé vyhráli čtyřikrát jen o gól. Od osmifinále se stále opakují – 1:0, 1:0, 1:0. Na první pohled jejich výsledky nevypadají moc atraktivně, ale na postup jim to pokaždé stačilo. Ani Nizozemci si nikdy nevybudovali žádný závratný náskok, nejtěsnějšího vítězství dosáhli dokonce pětkrát z šesti případů.

Mají schopného střelce. Na konci týdne nepůjde jen o titul mistra světa, ale také o cenu pro nejlepšího střelce šampionátu. Nejblíže jsou jí hráči, kterým se podařilo skórovat zatím pětkrát. Španěl David Villa sice vládl kanonýrům už před dvěma lety na mistrovství Evropy, ale ve Španělsku zůstávala opora Valencie dlouho ve stínu Fernanda Torrese z Liverpoolu. To ústřední nizozemský kanonýr Wesley Sneijder nikdy neměl střílení gólů v popisu práce. V italské lize během uplynulé sezony dal za Inter Milán pouze čtyři branky. Ve čtvrtfinále proti Brazílii dal druhý gól hlavou, ačkoliv byl se svými 170 centimetry nejmenším hráčem na hřišti.

Nizozemsko (Radost Sneijdera)

Vytvořili si vlastní styl. Nikomu nepůjčit míč, taková je hlavní zásada Španělů. Ze statistik vyplývá, že si za zápas přihrají víc jak sedmsetkrát, o sto přihrávek se postará sám neúnavný tvůrce hry Xavi. Nizozemci zvládnou v průměru jen 400 pasů, ale jejich síla spočívá v něčem jiném – můžou se pochlubit mimořádnou produktivitou. Každá jejich druhá střela míří do branky a při střelách z dálky se jim na šampionátu nikdo nevyrovná. Ze vzdálenosti větší než dvacet metrů se trefili v dosavadních šesti zápasech hned pětkrát.

Žene je hlad po úspěchu. Na bohatou fotbalovou minulost mohou obě země pozapomenout, vždyť přítomnost je daleko zajímavější. O Španělech se po letošku nemůže mluvit jako o týmu, který má vždy velké ambice, ale nikdy se na mistrovství světa nedostal ani do semifinále. Pro Nizozemce zase dlouho představovala nedostižnou metu éra jejich "totálního fotbalu" ze sedmdesátých let. Ten jim ale vynesl jen dvě účasti ve finále, tentokrát mohou "Oranjes" získat ještě víc.

Pomáhá jim štěstí. Nejvíc nevyzpytatelný faktor. Nizozemcům pomohl k vítězství nad Dánskem vlastní gól soupeře, jejich vyrovnávací trefa ve čtvrtfinále zapadla do brazilské sítě po teči od obránce Mela. I Španělé vyřadili Paraguay střelou putující po neuvěřitelné dráze. Nejdřív se míč odrazil od obou tyčí a teprve potom zapadl tam, kam si střelec Villa přál.

Autor: Petr Adam