Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Recept Slavie na úspěch: Precizní taktik Trpišovský i nezdolná zeď v bráně

Fotbalisté Slavie slaví výhru, kterou si zajistili obhajobu titulu. foto: ČTK

Praha - Dokázali to, mise splněna. „Druhou hvězdu si kluci vybojovali a na dresu už zůstane navždy,“ jásal po vítězném středečním utkání nad Plzní (1:0) slávistický kouč Jindřich Trpišovský.
  7:00

Příběh jako z Hollywoodu: Becks dal život klubu v Miami. Dokázal to a Amerika znovu žasne

Jeho tým právě vyhrál dvacátý titul v historii klubu, čtvrtý za posledních pět let. V současné chvíli není týmu, který by se s nimi mohl na tuzemské scéně měřit. Nedokázala to Plzeň, městský rival ze Sparty už vůbec ne.

Letošní sezona přitom nezačínala tak vesele, jak by mohla. V létě se museli sešívaní oklepat z celé řady odchodů. Ještě před startem ligy odešel Alex Král, Jaromír Zmrhal, Simon Deli, Miroslav Stoch a Michael Ngadeu.

Jindřich Trpišovský patří k nejlepším trenérům, jací kdy v české lize působili.
Lukáš Masopust patřil bezpochyby k nejdůležitějším hráčům Trpišovského výběru.

Značné oslabení, které však Slavii nesrazilo. Spíš naopak. Podzim se jí vydařil na jedničku, válcovala každého a první půl sezonu končila dokonce s neuvěřitelným náskokem šestnácti bodů.

V horší pozici se ale ocitla po zimní pauze. Odešli další lídři: Tomáš Souček, Milan Škoda a Josef Hušbauer.

Ač se kouč Trpišovský snažil, herní projev sešívaných se během jara výrazně zhoršil. Nepomohlo ani to, že vidina vysokého náskoku umožnila stavět mladíky a nepříliš zkušené fotbalisty.

Koronavirus Slavii prospěl

Plzeň postupně náskok snižovala, až se hráči z Edenu začínali obávat, aby o titul nakonec nepřišli. To se však nestalo. Paradoxně to byla koronavirová pauza, která sešívané zachránila. Odpočinuli si, měli dostatek času přemýšlet o tom, že by o titul nakonec přijít skutečně mohli.

Do restartu ligy vstoupila Slavia jako vyměněná. Silná, odvážná, sebevědomá. Jednoduše tým, který hrdě míří za titulem. Důvodů, proč je v poslední době k nezastavení, je spousty. Od Trpišovského, který i po tolika odchodech dokázal znovu připravit konkurenceschopný tým, přes střelce až po betonovou zeď jménem Ondřej Kolář.

Právě slávistický brankář podržel svůj tým tolikrát, až by zasloužil metál. V aktuální ročníku odehrál třicet zápasů, z toho opouštěl brankoviště bez inkasovaného gólu ve dvaadvaceti případech. V sezoně tak inkasoval gól každých 270 minut.

Pro srovnání: druhý v této statistice – plzeňský Aleš Hruška – odchytal všechny duely svého klubu, tedy dvaatřicet. A čisté konto uhájil čtrnáctkrát.

„Myslím, že hlavní rozdíl mezi touto a minulou sezonou jsou výkony Ondry Koláře. On nás v tolika momentech strašně podržel, chytil věci, ze kterých jsme v minulé sezoně dostávali branky,“ je si vědom své opory v brankovišti kouč sešívaných.

Kolářovi ale práci usnadnila i celá defenziva v čele s perfektně hrajícím Janem Bořilem, který po Tomáši Součkovi převzal kapitánskou pásku. Obranné řadě pak rázně šéfoval Ondřej Kúdela, pod jeho vedením se dařilo snad každému, kdo se k němu do stoperské dvojice přidal.

Trpišovský a čínský majitel

Právě defenzivní část týmu nahradila absenci elitního střelce. Po odchodu Součka totiž útok trochu „spal“, nebyl najednou nikdo, kdo by zařídil dvě tři branky na zápas a uklidnil tak situaci. Trojice, která odešla o zimní pauze, patřila mezi nejčastější střelce týmu, časem se ale ostatní přeci jen chytili. A i když to nebylo pravidlem, stačilo to. Pořád měl tým za zády Koláře...

Hlavním strůjcem této parádní jízdy je ale...

...Jindřich Trpišovský. Kouč, který ví, co chce a jak si o to říct. „Slavia má trenéra, za kterým tým jde a věří, že to, co po něm chce, na hřišti funguje. Hráči ví, že když budou plnit Jindrovy příkazy, bude jim to přinášet tituly, a to jim přinese slávu, úspěchy, peníze,“ myslí si například slávistická legenda Vladimír Šmicer.

Ve středu v Edenu pochopitelně nechyběl a mohl tak slavit se svými nástupci další úspěch milovaného celku. Jaké ještě přijdou?

Jen tak mimochodem: Slavia má za sebou čtvrtou kompletní sezonu pod čínskými majiteli, za toto období vybojovala tři tituly, dvakrát ovládla domácí pohár, jednou superpohár, hrála Ligu mistrů a čtvrtfinále Evropské ligy. O zastoupení v reprezentaci nemluvě...

A jak v nedávném rozhovoru pro LN řekl předseda představenstva klubu Jaroslav Tvrdík, už nyní je schválen „koronavirový“ rozpočet pro celý rok 2020.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!