Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Rekonstrukce za 27 miliard korun. Čechy čeká skok do pohádky jménem Wembley

Sport

  6:05
Londýn - Čeští fotbalisté budou mít jedinečnou příležitost. V zítřejším zápase kvalifikace o mistrovství Evropy se utkají s Anglií. Vzájemný střet se odehraje na legendárním stadionu Wembley.

Stadion ve Wembley foto: Reprofoto

„Když jsme začínali, tak jsem si říkal: ‚Ach bože, musíme udělat něco ikonického‘,“ řekl v březnu roku 2017 pro The Guardian k desátému výročí otevření nového Wembley jeho šéf Michael Cunnah. 

Povedlo se. 

Projektu, který stál 900 milionů liber (zhruba 27 miliard korun), dominuje obří oblouk, na kterém je zavěšena konstrukce zastřešující všech 90 tisíc sedadel. Není třeba dodávat, že zmíněný oblouk může měnit podsvícení. A že kvůli své výšce 133 metrů musí tento britský svatostánek jako jediný na světě vysílat výstražná světla pro nízko letící letadla.

Wembley je zároveň po barcelonském Camp Nou druhým největším stadionem v Evropě. Nelze se proto divit, že divákům je k dispozici například na 2618 toalet. Náročná přestavba fotbalového chrámu, která začala roku 2002, byla velkým úkolem i pro zkušené architekty. Ti měli za úkol zajistit všem divákům odpovídající zážitek. Dostatečně široká a pohodlná sedadla s ničím nerušeným výhledem. Proto žádné sloupy a zmíněný oblouk držící střešní konstrukci.

Původní stadion Wembley, proslulý jako Empire Stadium, byl otevřen v roce 1923 poté, co se ho povedlo postavit během 300 dní za cenu 750 tisíc liber (22,3 milionů korun). A hned čtyři dny po jeho otevření zažil ostrý start – finále FA Cupu mezi nakonec vítězným Boltonem Wanderers a West Hamem United. A také komplikace, jelikož na zápas nebyly vyrobeny vstupenky. Většina příznivců se dostalo na stadion zadarmo a odhady britských expertů uvádějí, že na stánku s kapacitou 127 tisíc osob se v ten den vtěsnalo zhruba 300 tisíc fanoušků.

Kulturní všehochuť Wembley

Od té doby se zde hrálo každé finále FA Cupu až do roku 2000. Toto sportovní divadlo ale nepatřilo jen fotbalistům, když tu ti britští slavili v roce 1966 svůj jediný titul mistra světa, ale konala se zde například i letní olympiáda o osmnáct let dříve. A také řada kulturních akcí, včetně obřího koncertu Live Aid z roku 1985.

Nové Wembley pak v letech 2011 a 2013 hostilo finále Ligy mistrů, závody na ploché dráze, duely v baseballu či ragby, dostihy a také boxerské mače, mezi nimi i šlágr těžké váhy, ve kterém Anthony Joshua v jedenáctém kole před dvěma lety knockoutoval Ukrajince Vladimira Klička. Své zápasy zde pravidelně pochopitelně hraje i fotbalová reprezentace, pro jejíž hráče jde vždy o speciální příležitost. „Možnost hrát ve Wembley je pro mě velice vzrušující a zvyšuje naši touhu vítězit,“ prohlásil elitní útočník Albionu Harry Kane.

Navážou Češi na poslední zápas ve Wembley?

Česká nebo československá reprezentace se ve Wembley představila už sedmkrát, vyhrát na této posvátné půdě nedokázala ani jednou. Od rozdělení federace půjde o čtvrtý zápas na této půdě. Nejprve zde v roce 1996 podlehl český celek ve finále mistrovství Evropy Německu 1:2 po prodloužení, o dva roky později tam prohrál v přípravě s Anglií 0:2. Zatím nejlepším českým vystoupením je to poslední. V přátelském duelu před deseti lety remizovala česká družina s domácím výběrem 2:2. Po brankách Baroše a Jankulovského vyrovnali hostitelé až v nastavení. 

Jaroslav Šilhavý v zápase proti Slovensku

Tento zápas zažil coby asistent Petra Rady i současný trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý. „Bylo to úžasné. První zápas Petra u kormidla a hned jsme hráli proti hráčům jako Ferdinand, Lampard, Beckham. Dvakrát jsme vedli, v 90. minutě jsme dostali na 2:2. I když nebylo úplně plno, přišlo 70 tisíc diváků. Krásná vzpomínka, a kdyby se to opakovalo, nezlobil bych se,“ usmíval se Šilhavý před pár dny. Zůstane mu úsměv i po zítřejší bitvě?

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!