Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Řepka ve Spartě: odteď už bez jistot

Sport

  8:00
PRAHA - Během přípravy na novou sezonu se ve Spartě děje něco zvláštního. Existuje totiž možnost, že nezbude místo v základní sestavě pro Tomáše Řepku. Zvládl by letitý symbol klubu roli náhradníka?

Sparta - Baník (hrdina zápasu Řepka v obležení spoluhráčů). foto: ČTK

Tepláky Tomáše Řepky pořídíte v internetovém obchodě na oficiálních stránkách Sparty stále za 965 korun. Výprodej kolekce suvenýrů, která nese jméno kapitána a nezpochybnitelného lídra klubu, zatím nenastal.

Není důvod. V uplynulých sezonách nejsledovanější hráč fotbalové ligy trénoval v první den letní přípravy s ostatními.

Změny na Letné:

Příchody
Vlastimil Vidlička. Obránce přišel po vypršení smlouvy v Teplicích.
Martin Juhar. Slovenského záložníka ulovila Sparta v Košicích.
Miroslav Slepička. Útočník s reprezentačními zkušenostmi se vrací na Letnou po dvou letech.

Kdo je v hledáčku
Marcel Gecov. Příchod záložníka jednadvacítky se bude řešit až po konci mistrovství Evropy.

Odchody
Martin Zeman. Talent, který brzdí problémy s disciplínou, si hledá zahraniční angažmá.
Niklas Hoheneder. Nechytil se na hostování v Austrii Vídeň, další šanci na Letné už rakouský hráč také nedostane.
Jan Kmoch. Končí jeden z Chovancových asistentů. Náhradu klub nehledá.

Nepotvrzené zvěsti o hádce Řepky s klubovým šéfem Křetínským nebo nabídce lukrativního angažmá ze Spojených arabských emirátů posilovaly přesvědčení, že éra řízného obránce na Letné skončí.

"Nikdo nikoho nikam nevyhání. Je to trochu uměle vytvořená situace. Není to tak, že by byl persona non grata. Odvedl pro Spartu hodně práce," popsal stav věcí personální ředitel Sparty Jakub Otava.

Když zůstane na lavičce, zeměkoule se nezastaví
Přesto se mnohé změnilo. Od nové sezony přijde Řepka o dosavadní jistoty. Už ho nelze brát jako pana nepostradatelného, kolem kterého se skládá sestava a drží si výsadní postavení přes řadu úletů.

V 37 letech musí ukázat, že mladším konkurentům v kabině ještě stačí. "Ostatní stopeři mají nyní stejnou výchozí pozici jako Tomáš. Pokud se v přípravě ukáže, že je z nich stále nejlepší, zůstane pro nás klíčovým mužem," vysvětlil trenér Martin Hašek, jak se s Řepkou bude zacházet. Pokud by naopak zůstal mimo nejlepší jedenáctku, uslyší to přímo a bez okolků. "Tomáš je soudný a dokáže vidět věci tak, jak jsou. Proč bych mu to neměl říct? To si myslíte, že by se zastavila zeměkoule, kdybych si to dovolil?" divil se Hašek dosud absurdní představě. Od návratu do Sparty se Řepkovi role náhradníka vyhýbala.

Jeho odchod by však představoval pro Spartu silně ztrátovou transakci. "Tomáš skončit nemůže, protože má platnou smlouvu. Nemůžeme mu říct, že končí, ani mu to říkat nechceme," připomněl Otava. Není se co divit, že Sparta nechce udělat první krok. Dohadování o Řepkově budoucnosti má pro ni nezanedbatelný ekonomický podtext.

Platný kontrakt se mu loni prodloužil o další sezonu. Kdyby se ho Sparta rozhodla předčasně ukončit, musela by dosavadnímu kapitánovi uhradit roční plat. Ten v jeho případě činí devět milionů korun.

Škody by byly ještě vyšší. Sparta by přišla o největší reklamní tahák a idol fanoušků. Ze zmíněných počtů vyplývá, že Řepka má pro Spartu stále svoji cenu.

Autor: