Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Řepka zvolil nejistotu, zůstal ve Spartě

Sport

  10:51
PRAHA - Ve fotbale je někdy důležité nejen zvítězit. Fanoušci umí ocenit také důstojné rozloučení. U Tomáše Řepky nastane tento moment ve Spartě později, než se ještě před několika dny zdálo.

Sparta (Blažek a Řepka). foto: ČTK

Klíčový hráč posledních let se rozhodl odmítnout nabídku Příbrami a na Letné zůstane, ačkoliv tam vypadl ze sestavy a nemá jistotu, jestli se do ní vůbec vrátí. „Zkusím se ještě poprat,“ vysvětlil Řepka. Pokud by neuspěl, usiloval by o odchod v zimní přestávce, smlouva mu pak vyprší na konci sezony.

Spekuluje se, jaké bude jeho postavení v týmu, kde je momentálně až čtvrtým stoperem. Nikdo ve Spartě se k Řepkově budoucnosti oficiálně nevyjádřil, rojí se spekulace, že by dřív nezpochybnitelná persona mohla skončit v rezervním týmu. Závěry angažmá klíčových hráčů ve Spartě i Slavii v minulosti dopadly často rozporuplně. Nebude Řepka dalším v řadě? Nejznámější příklady spíš poukazují na fakt, že se pražská „S“ neumí rozloučit s fotbalovými osobnostmi způsobem odpovídajícím jejich zásluhám.

Grafika: Řepka zůstal ve Spartě

„Najít správný moment není opravdu jednoduché. Vůle musí být ze strany hráče i vedení. Jinak to dopadne špatně,“ říká Vladimír Šmicer. Když byl v listopadu 2009 vystřídán o poločase utkání Slavie s Plzní, fanoušci v Edenu vůbec netušili, že vidí vítěze Ligy mistrů naposledy v akci. „Nerozešli jsme se ve zlém. Jenom to tak vypadalo,“ vzpomíná současný manažer reprezentace s odstupem.

Také ve Spartě existuje tradice podivných rozluček. Rekordman v počtu reprezentačních startů Karel Poborský dostal informaci o vyhazovu od klubového šéfa Křetínského v SMS zprávě. Vyhlášenému kanonýrovi Horstu Sieglovi také nebyl nikdo schopný povědět do očí, že už v klubu nemá budoucnost. „Byly situace, kdy mi bylo řečeno, že mě trenér chce, abych zůstal, a vedení ne, a pak se to zase otočilo,“ zasměje se dnes. Nakonec autor 176 ligových gólů dostal po přestupu do Příbrami příležitost alespoň zamávat divákům před výkopem a dostal dres na památku. „Musel jsem se kvůli tomu ozvat a trochu si poplakat. Až potom někdo zavolal a domluvil to,“ vzpomíná. Když končil Siegl ve stejném klubu jako asistent trenéra, přivezl mu zase výpověď domů kurýr na kole.

 

Jaký kontrast s příklady ze zahraničí. Při loučení Dennise Bergkampa v Arsenalu zarezervoval londýnský klub pro jednoho ze svých nejlepších útočníků první zápas na novém stadionu Emirates, 60 tisíc fanoušků si obléklo triko s iniciálami DB. U posledního zápasu Olivera Kahna se zase sešly týmy, které brankářskou veličinu nejvíc proslavily: Bayern Mnichov a německá reprezentace. Zápasu tleskala zaplněná Allianz Arena v bavorské metropoli.

Bude zajímavé si počkat, jestli Řepka dostane šanci uslyšet ve Spartě aplaus tribun. „Věřím, že se ve Spartě poučili, Tomáš by si to určitě zasloužil. Třeba se rozhodl zůstat právě kvůli tomu,“ zauvažoval Siegl. Také Šmicer věří, že se Řepka dočká odpovídajícího zacházení. „Je sice zaměstnancem klubu jako všichni ostatní, ale poslat ho do béčka by bylo vzhledem k tomu, co odvedl, až nedůstojné.“

Autor: