130 let
Sparta - Lausanne (Řepka před duelem).

Sparta - Lausanne (Řepka před duelem). | foto: ČTK

Řepku odmítli. Rozhodli tak i fanoušci

Sport
  •   8:00
PRAHA - Negativní okolnosti převážily možný přínos. Právě proto zůstává Tomáš Řepka stále nezaměstnaným fotbalistou a nestal se posilou Plzně.

Do pozice nejvážnějšího uchazeče o služby nedávno propuštěného kapitána Sparty se nyní posouvají České Budějovice.

Řepkovo vyjednávání s mistrovským týmem prošlo zajímavým vývojem. Ještě při včerejším zahájením přípravy Plzně se zdálo, že k dohodě dojde velmi brzy. „Spolupráce s ním se vůbec nebojím,“ vyprávěl novinářům trenér Pavel Vrba. Právě on měl být klíčovou osobou, která k nejzajímavějšímu přestupu zimy měla říct konečné slovo.

Před čtvrtou hodinou odpoledne už bylo všechno naopak. Tisková zpráva Viktorie měla jednoznačný titulek: Tomáš Řepka dres Viktorie neoblékne. Hledání náhrady za stopera Davida Bystroně, kterého nejspíš čeká trest po pozitivním dopingovém nálezu, tak pokračuje.

ČTĚTE TAKÉ

„Nebudu to komentovat,“ zdržel se Řepka jakékoliv reakce po zveřejnění plzeňského stanoviska. Víc sdílný byl generální manažer klubu Adolf Šádek. Jedním ze stěžejních důvodů pro odmítnutí Řepky bylo podle něj potvrzení UEFA, že by nemohl zasáhnout do zápasů Evropské ligy proti Schalke. Regule totiž neumožňují ve stejné sezoně nastoupit za dva týmy a Řepka by byl použitelný jen pro zápasy v domácích soutěžích.

Čtyři pětiny hlasovaly proti

V Plzni tak důraznému stoperovi nechtěně připomněli jeho poslední start za Spartu. Ten si připsal v předkole Evropské ligy s Vasluí. Po překvapivé porážce definitivně vypadl ze sestavy a další šanci už na Letné ve zbytku podzimu nedostal. A teď zaplatil za tehdejší start podruhé. „V případě angažování Tomáše bychom zápas se Schalke neměli vyřešený. A řešit jeden problém na ligu a další na evropské poháry je příliš velký komfort,“ konstatoval Šádek.

Ve zdůvodnění, proč Řepka musí dál shánět jiné angažmá, se objevila i zmínka o mimosportovních argumentech. „Vedle sportovní stránky jsme řešili také navazující aspekty typu reakcí partnerů a fanoušků klubu,“ poodhalil Šádek.

A právě to mohl být další podstatný kámen úrazu. Mezi plzeňskými fanoušky totiž vůči Řepkovi nepanují vůbec sympatie. „Snažili jsme se klubu odprezentovat, že většina fanoušků příchod Tomáše Řepky nechtěla. Udělalo by to spíš zlou krev,“ řekl LN Roman Bakala ze sdružení P-fans.

Tomáš Řepka s pohárem pro vítěze ligy. Se Spartou slavil titul v roce 2010

Při hlasování ve fanouškovské obci se zamlouvalo Řepkovo angažování jen jedné pětině hlasujících. Nenávistná atmosféra na tribunách vůči jednomu z členů vlastního týmu by Plzni během měsíců, kdy její hráči budou usilovat o snížení náskoku vedoucí Sparty, určitě neprospěla. To si ve vedení Viktorie zřejmě dobře uvědomili.

Příležitost ucházet se o Řepkovy služby tak dostávají další kluby, přičemž největší aktivitu zatím projevují České Budějovice. Po podzimu třináctý tým v nejvyšší soutěži by rád získal i další výraznou osobnost, která minulý měsíc opustila Spartu. Pokud by se totiž zkomplikoval příchod mladého chorvatského gólmana Mateje Delače z Chelsea, měl by se mezi tyče postavit veterán Jaromír Blažek.

Autor: Petr Adam