130 let

Real Madrid vs FC Barcelona | foto: Reuters

Reportáž

Reportáž z Barcelony před zápasem Slavie: Na češtinu jsem v centru narážel doslova na každém rohu

Sport
  •   5:00
Barcelona - V barcelonském Forum parku bloudí desítky lidí a hledají Messiho. Každodenní realita fanoušků nového cirkusu je i metaforou projevu slavné FC Barcelony dnešních dnů.

Argentinskému kouzelníkovi a ikoně fotbalové Barcelony se dostalo mimořádné pocty, když nejslavnější soubor nového cirkusu Cirque du Soleil připravil představení Messi 10 o jeho životě.

Slavia má o problém méně. Hvězdný útočník Barcelony hrát v úterý nebude

Nyní představení plné vrcholné akrobacie i žonglování s fotbalovými míči hrají v katalánské metropoli, příští rok v létě se celý ansámbl stěhuje do hlavního města Argentiny Buenos Aires.

Jenže najít šapitó s nápisem Messi 10 není ani dnes úplně snadné. Nejen turisté, ale i místní bloudí v přímořském parku mezi přístavem, průmyslovým areálem, obří betonovou plochou, kde místní omladina hraje baseballový zápas, mostky a pěšinkami, kde pejskaři venčí své miláčky, a velkoskladem Decathlonu.

Toto bloudění je i metaforou matného herního projevy slavné Barcelony posledních týdnů, někteří Messiho spoluhráči působí dle místních sportovních novinářů na hřišti stejně ztraceně jako my v onom přímořském parku. Valverdeho svěřence španělská média strhala již po jejich „nezasloužené“ výhře na Slavii, ale když v sobotu FC Barcelona dostala v La Lize od Levante tři góly během šesti minut a prohrála 1:3, kritika ještě zesílila a začaly se objevovat otázky, zda není čas vyměnit trenéra.

Nečekaná prohra. Barcelona padla před LM proti Slavii na půdě Levante

Média tu cupují Messiho spoluhráče brutálně, mnohem ostřeji a vtipněji, než jsme zvyklí z českého fotbalového zpravodajství. „Arturo Vidal je metafora matnosti celého týmu, který si není jistý, jestli chaos znamená spásu či zatracení. Dembélé je stále ztracen ve svém světě a Griezmann se tak soustředí na bránění vlastní půlky, že ho ani nenapadne útočit na té soupeřově,“ kritizoval list El Mundo a článek zakončil citací Valverdeho, že rozhodně nehodlá rezignovat. A největší španělské noviny El País daly dvoustránce o prohře Messiho a spol. v Levante titulek „Nejasné ochrnutí Barcy“ a píší, že slavný klub, který vede španělskou ligu, nyní vůbec neví, co hrát.

Strany španělských deníků, které kritizují Barcelonu.

Navíc při posledním zápase se týmu opět zranil jeden z klíčových útočníků Luis Suárez a čeká se, že zase bude několik týdnů chybět. Dokáže toho pražský tým, který v sobotu předvedl ve druhé půli proti Baníku Ostrava skvělou formu, využít a překvapit slavný velkoklub?

Kapacita stadionu na Camp Nou je téměř sto tisíc diváků. Kolik jich přijelo podpořit Slavii? Statistiky neznáme, ale určitě mnohem víc, než pojme sektor hostů. Na češtinu jsem v minulých dnech v centru Barcelony narážel doslova na každém rohu. Nejen na představení Messi 10, ale i před Gaudího katedrálou Sagrada Familia či v Picassově muzeu. A v Aquariu bylo v pondělí mezi návštěvníky snad nejvíc těch česky mluvících.

Autor: