130 let

Reprezentace na tréninku před osudovým zápasem s Tureckem | foto: ČTK

Reprezentanti by raději českého trenéra

Sport
  •   18:05
PRAHA - Za logický krok svazového vedení považují čeští fotbaloví reprezentanti fakt, že se nedohodlo s německým koučem Klausem Toppmöllerem, který byl jedním z kandidátů na post trenéra národního týmu po Karlu Brücknerovi. Hráči by si zahraničního kouče dokázali na lavičce představit, ale lepší volbou je podle nich určitě Čech. O novém trenérovi se se rozhodne zřejmě mezi generálním sportovním manažerem Sparty Jozefem Chovancem a teplickým koučem Petrem Radou.

Záložníkovi Liboru Sionkovi by kouč z ciziny nevadil, ovšem více se přiklání k českému trenérovi. "Naše prostředí podle mě není momentálně připraveno na angažování zahraničního trenéra a to především po finanční stránce. Neříkám, že dnešní informaci vítám, ale myslím, že pro svaz je to schůdnější cesta," řekl  středopolař FC Kodaň. Osobně chápe důvody, proč se nakonec svaz nedokázal s Toppmöllerem dohodnout. Jen stěží si dovede představit, že by německý kouč nebydlel v Česku a jen dojížděl.

Se Sionkem souhlasil i útočník Stanislav Vlček. "Samozřejmě by to chtělo, aby tu trenér bydlel a byl s hráči v blízkém kontaktu," mínil kanonýr Anderlechtu Brusel. Český kouč je podle něj jasně lepší volbou. "Určitě má k českému fotbalu blíž než zahraniční, ví, o co jde. V Rusku se angažování zahraničního trenéra vyplatilo a klape jim to, ale nejsem si jistý, zda by to klapalo i u nás. Zahraniční trenér by asi nebyl to pravé ořechové," uvedl Vlček.

Angažování trenéra z ciziny by se nebránil ani středopolař David Jarolím, který Toppmöllera pamatuje ze společného působení v Hamburku. "Já jsem s ním vycházel velice dobře. Chtěl hrát hodně dopředu, když mužstvo převzal, začalo se nám dařit. Potom další sezonu musel brzy odejít," zavzpomínal  Jarolím. "Záleželo by na tom, jaký trenér ze zahraničí by to byl. V Polsku nebo Rusku to funguje, my asi budeme mít trenéra od nás. Asi na to nejsme tolik šití," konstatoval.

Zda výkonný výbor na svém čtvrtečním zasedání určí jako Brücknerova nástupce Chovance nebo Radu, nechtějí reprezentanti příliš spekulovat. "Nebudu říkat jméno. Oba jsou velmi ambiciózní a mají velkou chuť vítězit. Oba by byli dobrá volba," mínil Vlček. "V médiích se teď píše, že favoritem je pan Chovanec. Docela by mě překvapilo, kdyby to byl někdo jiný. V tomhle období jsou to asi optimální kandidáti," uvedl Sionko.

Autor: ČTK
  • Mohlo by vás zajímat