Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Revoluce ve fotbale? UEFA odsouhlasila změněný formát evropské kvalifikace o MS 2022

Sport

  14:14
Nyon - Evropské fotbalové reprezentace se o postup na fotbalové mistrovství světa 2022 v Kataru utkají v deseti skupinách po pěti až šesti účastnících. Dnes to schválil výkonný výbor Evropské fotbalové unie UEFA. Formát ještě musí odsouhlasit Mezinárodní fotbalová federace FIFA.

Prezident FIFA Gianni Infantino zavítal na volební kongres Evropské fotbalové federace UEFA. foto: ČTK/AP

Premier League je zpět. Manchester City přejel Arsenal, Sheffield poškodila branková technologie

Do pětičlenných skupin budou nasazeny čtyři celky, které se probojují do finále Ligy národů 2021. Na světový šampionát, který Katar bude hostit na přelomu listopadu a prosince 2022, postoupí přímo z evropské části kvalifikace vítězové skupin. Týmy z druhých míst a dvojice z Ligy národů 2020/21 vytvoří tři čtveřice, v nichž se vyřazovacím způsobem na jeden zápas rozhodne o třech zbylých evropských účastnících závěrečného turnaje. Kdy a kde se uskuteční rozlosování skupin, zatím není jasné.

V kvalifikaci MS 2018 hrály evropské týmy v devíti skupinách. Vítězové postoupili přímo, osm nejlepších celků z druhých míst hrálo play off.

Výkonný výbor UEFA dnes také v důsledku pandemie koronaviru rozhodl o mírném uvolnění finančních pravidel pro kluby. UEFA oznámila, že se vyhodnocení finančního roku 2020 odloží na následující rok. Zmírnění opatření má klubům poskytnout více času na vyčíslení a zohlednění neočekávaného poklesu příjmů. Kluby tak dostanou příležitost vyvážit negativní dopady pandemie.

Autor: