Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Revoluční změna. Fotbaloví reprezentanti budou poprvé v historii nosit zelené dresy

Sport

  12:10
PRAHA - Česká republika a zelené dresy? Ano, je to pravda. Vedení fotbalové reprezentace představilo novou kolekci úborů pro venkovní zápasy ve světlezeleném odstínu.

Bořek Dočkal představuje novou barvu reprezentačních dresů. Jak se vám líbí? foto: Ondřej Pýcha pro FAČR

Čeští olympionici v Tokiu ukážou světu modrotisk. Bude na stejnokrojích

Společnost Puma, která dresy vyrobila, prý přelomovou změnou odkazuje na ambice, odvahu a dravost, ale obsahuje také výrazné české odkazy. 

Vzor na dresu je moderním zobrazením struktury lipového listu, stejně jako je barva inspirována odstínem mladých lipových listů.

První volbou pro zelenou sadu jsou trenýrky a stulpny ve stejné barvě. Pokud by kvůli soupeři taková varianta použít nešla, budou trenýrky a stulpny černé. 

Anketa

Líbí se vám nové zelené dresy pro fotbalovou reprezentaci?

Ano 82
Ne 321

„U domácích dresů se držíme tradice, ale u variant pro zápasy mimo domácí půdu jsme se vydali novým směrem, více experimentujeme. Stejně jako například Italové s novými zelenými dresy a Švýcaři s růžovými,“ řekl Jan Sochor, generální ředitel společnosti Puma pro východní Evropu.

„Hlavním cílem Pumy však stále zůstává zachování odkazu k dané zemi. U českých dresů je tímto odkazem lipový list. Je příznačné, že právě dresy inspirované lípou, která nám připomíná národní svobodu, budou poprvé hráči oblékat právě v den výročí 30 let od sametové revoluce,“ doplnil.

Poukázal tím na fakt, že národní tým nastoupí v zelených dresech už v neděli 17. listopadu v posledním zápase kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2020 v Bulharsku.

Na jistou kontroverzi dresů spoléhá předseda Fotbalové asociace České republiky Martin Malík.   

Podívejte se na spot s novým reprezentačním dresem:

„Myšlenka vzniku nové venkovní sady vznikla přibližně před dvěma lety a už tehdy jsme počítali s tím, že reakce fanoušků budou hodně bouřlivé. Už jen proto, že zelená není českou tradiční barvou,“ uvedl Malík pro svazový web fotbal.cz.

„A vlastně je to tak trochu i naším cílem. Chceme vyvolat emoce a změny se nebojíme. Nové dresy působí odvážně, ambiciózně, svěže a dravě – což jsou přesně atributy, které pasují na současný český tým, procházející v posledních letech generační obměnou. Proto věřím, že toto zdánlivě nečekané spojení bude fungovat,“ dodal.

Hlavní variantou zůstane tradiční červená sada dresů, která bude představena na jaře. Ta zelená však překvapila i samotné reprezentanty a realizační tým.

„Přiznávám, že když jsem dresy viděl poprvé, tak mě barva docela překvapila. Ale důležitá je jejich kvalita a také to, aby se v nich dobře cítili hráči. A když v nich budeme vyhrávat, tak se budou líbit jak hráčům, tak fanouškům,“ uvedl trenér českého týmu Jaroslav Šilhavý.

Pokud tak Češi postoupí na EURO 2020, zelené dresy si s velkou pravděpodobností oblečou i v některém zápase na šampionátu. Dále pak v Lize národů na podzim 2020 a také v kvalifikaci MS během celého roku 2021.

K příležitosti nových dresů vznikl i kalendář FAČR pro rok 2020. Čeští reprezentanti a reprezentantky na něm pózovali renomovanému fotografovi Ondřeji Pýchovi na místech, kde s fotbalem jako malí začínali.

Reprezentace České republiky v tradičních červených barvách.

„Chcete fotit na tomhle hřišti, jo? Tak to bude v záběru i škola, kam jsem chodil,“ ukazoval například kapitán Bořek Dočkal na šedivou budovu v pozadí hřiště v Poděbradech.

„Pravda, se mnou jsou spojené spíš Vítkovice, ale úplné začátky jsem zažil ve Frýdku-Místku na stadionu Stovky,“ podotkl brankář Tomáš Vaclík.

To Ladislav Krejčí se nechal vyfotiti v areálu Slavoje Podolí. „Táta tady je absolutní legenda,“ uvedl Krejčí.

Jejich spoluhráč z A-týmu Vladimír Darida se vyfotil v Plzni, Patrik Schick ve Vestci, Jakub Jankto v Praze, trenér Šilhavý pak v Chotěšově.

Reprezentant do 21 let Michal Sadílek se nechal zvěčnit v Ostrožské Nové Vsi, jeho spoluhráč Jan Matoušek pak v Tochovicích.

Reprezentační brankářka Barbora Votíková pak pózovala v Plasech, kapitánka týmu Lucie Voňková v Dubí a Kateřina Svitková v Plzni.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...